Afbeelding
Raadslid van Nu

Bezuinigingen baren Freek Steutel zorgen

Actueel 482 keer gelezen

Voorburg - Met een indrukwekkende carrière in de zorg mag GBLV/Gemeentebelangen-raadslid Freek Steutel zich wel een expert noemen als het over zorgdossiers gaat zoals jeugd- en ouderenzorg. Hij begon zijn politieke loopbaan bij Trots op Nederland (TON) maar sloot zich in september 2012 aan bij GBLV/Gemeentebelangen.

Maatschappelijke betrokkenheid is een van de drijfveren van Steutel om zich als politicus in te zetten voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. Maar de reden waarom hij in 2010 op de kandidatenlijst van TON terechtkwam mag best opmerkelijk genoemd worden. "In 2009 was er sprake van een invoering van rekeningrijden. Toen dacht ik echt dat de landelijke politici gek geworden waren. Ik heb toen een stuk geschreven en naar meerdere politieke partijen gestuurd. Ik werd door Rita Verdonk, initiatiefnemer van TON, gebeld om hierover van gedachte te wisselen. Dit resulteerde in mijn kandidaatstelling als lijsttrekker voor TON bij de gemeenteraadsverkiezingen 2010."

TON kwam in 2010 met 1 zetel in de gemeenteraad. Omdat al snel duidelijk werd dat er veel raakvlakken bestonden met Gemeentebelangen en het als eenmansfractie best lastig is besloot Steutel zich na 1,5 jaar aan te sluiten bij deze fractie. Vanaf dat moment is hij de woordvoerder als het gaat om maatschappelijke onderwerpen.

Steutel is geboren in Vlissingen en is opgegroeid in Kloetinge, een dorpje naast Goes. Hij komt uit een christelijk middenstandsgezin. Hij is na de middelbare school de verpleging ingegaan. Eerst in de gehandicaptenzorg, waar hij ook zijn vrouw heeft leren kennen waarmee hij inmiddels 40 jaar is getrouwd. Hij heeft twee dochters en is sinds januari de trotse opa van een kleinzoon.

Toen Steutel de Bacheloropleiding tot verpleegkundige wilde gaan doen kwam hij terecht bij zorginstelling Schakenbosch, Leidschendam. Hij vestigde zich in 1979 in Leidschendam en woont er nog steeds met heel veel plezier. Hij heeft na een aantal jaar een carrièreswitch gemaakt naar facilitair manager maar wel altijd bij zorginstellingen. "Ik heb bijvoorbeeld bij Craeijenburch in Nootdorp patiënten begeleid naar zelfstandige woonvormen, ik heb de bouw begeleid van het nieuwbouwproject van het Kennemer Gasthuis in Haarlem en ik ben verantwoordelijk geweest voor het ontwikkelen van gecertificeerde wasprocessen bij een wasserijbedrijf voor zorginstellingen in de Benelux." Momenteel is hij senior adviseur bedrijfsvoering bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ouderenzorg heeft al vele jaren de volle aandacht van Steutel. Hij is voorzitter van de cliëntenraad van woonzorgcentrum het Anker en lid van de centrale cliëntenraad van Woonzorgcentra Haaglanden (WZH). Als je aan hem vraagt wat hij graag gerealiseerd zou hebben dan ziet hij het als een droombeeld dat zorginstellingen meer een wijkfunctie gaan krijgen. "Als gemeente moeten wij veel meer samenwerken met de zorginstellingen. Vanuit de zorginstellingen zou bijvoorbeeld de thuiszorg georganiseerd moeten worden. Als je kijkt naar het Anker dan zouden ouderen die in de Margrietflat wonen ook gebruik moeten kunnen maken van faciliteiten in het Anker."

Over het huidige afvalbeleid is Steutel niet te spreken. De 1 miljoen euro die momenteel jaarlijks wordt uitgegeven om weer wekelijks in te zamelen vindt hij weggegooid geld. "Het vorige college was goed op weg met het afvalbeleid. Op die lijn hadden de ontwikkelingen voortgezet moeten worden. Dan lukt het om de productie van restafval terug te dringen."

Als het gaat om de bezuinigingen die op stapel staan is Steutel niet gerust. "Ik maak mij grote zorgen om de onderkant van onze maatschappij. Het sociaal domein, cultuur en sport krijgen met name te maken met bezuinigingen." Hij is van mening dat de gemeente eerst de eigen organisatie moet doorlichten. "De ambtelijke organisatie is weer gegroeid. Daar valt echt wel wat op te bezuinigen."

Steutel merkt dat er via het GBLV/Gemeentebelangen Ombudsteam (OBT) veel vragen binnenkomen waar een raadslid mee aan de slag kan. Op die manier probeert deze partij midden in de samenleving te staan. Als de vraag de portefeuille raakt van Steutel neemt hij direct contact op met de vraagsteller. Ook communiceert hij veel via de mail met inwoners en wordt hij regelmatig op straat of in de raadszaal aangesproken. "Mensen kunnen mij overal over aanspreken. Ik maak mij sterk voor een maakbare samenleving voor inwoners en ondernemers in Leidschendam-Voorburg en Stompwijk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant