Marjolijn en haar crew droegen het shirt met daarop haar angststoornis. (foto: pr).
Marjolijn en haar crew droegen het shirt met daarop haar angststoornis. (foto: pr).

Aandacht voor angsten in Het Veur Theater

Actueel 315 keer gelezen

Leidschendam - Cabaretière Marjolijn van Kooten stond donderdag 4 april in het Veur Theater in Leidschendam-Voorburg met haar show 'Ik zie de bui al hangen', waarin zij op humoristische wijze vertelt over de angststoornis waaraan zij jaren leed.

Op dit moment is de angst van Van Kooten onder controle en wil ze andere mensen met angstklachten laten zien dat er hoop is. Ze schreef eerder al het boek Schijtluis over haar angsten en die van enkele bekende Nederlanders.

De voorstelling werd gegeven ter ondersteuning van de Hey-campagne om angst- en paniekklachten bespreekbaar te maken. Agorafobie, anxietas, antropofobie en atychifobie zijn Latijnse benamingen van enkele angststoornissen die centraal staan in de nieuwe Hey-campagne.

Staatssecretaris Paul Blokhuis gaf vorige week het startsein voor de nieuwe campagne. Bijna 1 op de 5 volwassenen krijgt er ooit in zijn leven mee te maken. Toch vinden mensen met angstklachten het lastig hierover te praten door schaamte en zelfstigma.

In het Veur Theater droeg niet alleen Marjolijn het shirt met daarop haar angststoornis (agorafobie), maar ook haar crew deed dit om haar te steunen. Marjolijn en het ministerie van VWS hopen dat de show de aanwezige gasten hebben gestimuleerd om te praten over angst- en paniekklachten.

Blokhuis: "Het is belangrijk dat mensen open durven te zijn over psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een gesprek met vrienden, familie of je werkgever kan een stap zijn naar de juiste hulp. Soms is erover praten al genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Hoe eerder je er bij bent hoe groter de kans dat je klachten minder zwaar worden. Daarom moeten we het taboe daarop doorbreken en dat begint vaak met een simpele vraag: Hey…?"

Vrouwen ontwikkelen vaker een angststoornis dan mannen (resp. 12,5% bij vrouwen tegenover 7,7% bij mannen). Vaak ontstaan angststoornissen al op jonge leeftijd, vanaf 15 jaar1. Uit een recente peiling blijkt eveneens dat mensen met (signalen van) een angststoornis minder last hebben van hun stoornis wanneer zij hierover praten (resp. 48,1% jongeren 16-25 jaar en 52% vrouwen 18-45 jaar). Het zorgt ook voor meer begrip uit de omgeving van bijvoorbeeld vrienden en familie (zegt resp. 59,9% van de jongeren en 63,9% van de vrouwen). Ook zij kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar maken door ernaar te vragen bij signalen.

Voor de campagne zijn verschillende T-shirts ontworpen met de Latijnse benaming van veel voorkomende angst- en paniekstoornissen. Dit maakt mensen nieuwsgierig naar de betekenis. Dat leidt tot gesprekken hierover en daarmee kunnen ze taboedoorbrekend werken. De komende weken laten tientallen mensen letterlijk zien welke angst zij dragen onder het motto: de angst die je draagt, hoef je niet te verbergen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant