Coaches voor statushouders gezocht | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Foto's van de Fotokring Leidschendam van statushouders met hun maatjes (foto: pr).
Foto's van de Fotokring Leidschendam van statushouders met hun maatjes (foto: pr).

Coaches voor statushouders gezocht

  •   262 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het Vrijwilligerspunt zoekt vrijwilligers als coach voor statushouders, oftewel voor erkende vluchtelingen die nog niet zo lang in Leidschendam-Voorburg wonen. De coaches helpen statushouders om geschikt vrijwilligerswerk te vinden. Dit kan een belangrijke stap betekenen in hun inburgering.

Een van de vrijwillige coaches is Harriet uit Leidschendam. Zij vertelt: "Voor mij is dit vrijwilligerswerk een fijne manier om er concreet aan bij te dragen dat statushouders een passende plek verwerven in onze samenleving. Mijn missie is om iedereen te laten ervaren dat ze ertoe doen. Dat we elkaar nodig hebben. De participatie en integratie van nieuwkomers in Leidschendam-Voorburg vind ik erg belangrijk."

Harriet "Het zijn echt enorme drempels die statushouders over moeten, voor ze aan de gang kunnen. Je moet je eens voorstellen hoe het is om ergens binnen te komen als je de taal niet goed spreekt, niet goed duidelijk kunt maken wat je te bieden hebt, en de omgangsvormen niet kent. Pas je wel in het team? Accepteren de andere vrijwilligers jou als nieuwkomer? Ik vervul hierin echt een brugfunctie."

Harriet geeft aan: "Het begint met de wens van de statushouder om vrijwilligerswerk te doen. Eerst kijken we waar ze goed in zijn en wat ze graag zouden willen doen. De een is technisch, de ander creatief, muzikaal, goed in koken, zorgzaam, of een goede gastvrouw. Ik probeer in te schatten in wat voor omgeving de persoon in kwestie goed past. En dan zoeken we een plek om aan de slag te gaan. Als een organisatie de statushouder uitnodigt om een keer op proef te komen werken, ga ik mee. We spreken tevoren de werkzaamheden door. Dan is de persoon beter voorbereid. En na afloop kom ik, samen met de statushouder, bij de organisatie langs om te horen hoe het gegaan is. Nadat de statushouder is gestart bij een organisatie, houd ik een vinger aan de pols en volg ik hem of haar op afstand."

"Ik leer zo allerlei mensen kennen. Ik ben erg geïnteresseerd in hun cultuur, in hun gebruiken. We leren dus wederzijds van elkaar. Ik vraag ze ook altijd naar begrippen in hun moedertaal. Of het nou Arabisch, Farsi of Eritrees is, ik heb geen enkel houvast, en daardoor kan ik het nauwelijks onthouden. Laat staan dat ik het in hun onbegrijpelijke schrift zou kunnen opschrijven! Daardoor heb ik heel veel respect voor hoe zij het Nederlands onder de knie proberen te krijgen. Tot slot geeft het mij veel voldoening om te zien dat een statushouder complimenten krijgt en gewaardeerd wordt!"

Wie interesse heeft in vrijwilligerswerk als coach voor statushouders, kan contact opnemen met Mandy van Winden van het Vrijwilligerspunt Leidschendam-Voorburg m.vanwinden@vrijwilligerspunt.nl 070-3370377/06-13554640.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>