Het 'Blauwe Schatje' van Aad van Velsen in de Marokkaanse woestijn (foto: Jeroen van Oers, Rallymaniacs).
Het 'Blauwe Schatje' van Aad van Velsen in de Marokkaanse woestijn (foto: Jeroen van Oers, Rallymaniacs). Jeroen van Oers Rallymaniacs

Van Velsen Rally Sport finisht in Morocco Desert Challenge

Actueel 229 keer gelezen

Stompwijk - De GINAF Rally truck van Aad van Velsen heeft opnieuw een rally met succes volbracht.

Acht etappes door het meest uitdagende landschap van Marokko hebben opnieuw het uiterste gevergd van mens en machine. Het team uit Stompwijk heeft meegedaan aan de grootste rally van Afrika: De Morocco Desert Challenge waar maar liefst 30 trucks aan de start verschenen.

Na hun deelname in 2017 was dit de tweede keer dat het team meedeed aan deze rally. "Het was niet gemakkelijk" verteld teameigenaar en coureur Aad van Velsen. "We hadden ons perfect voorbereid maar al in de eerste etappe sloeg de pechduivel toe en hebben we veel tijd verloren. Maar daarna hebben we ons, met onze toch al wat oudere truck, prima kunnen handhaven in het sterke deelnemersveld."

Voor veel deelnemers waren echter 8 etappes een te grote uitdaging en bijna de helft haalde de finish niet door materiaalpech of schade. "Om überhaupt te finishen moet je niet te hard willen gaan. Zo heb ik bewust behouden gereden op het stenenparcours. Een lekke band kost al gauw een kwartier en als ik door mijn rijstijl slechts 10 minuten verlies ben ik toch sneller. Wij waren het enige team zonder lekke banden!"

Aad is uiteindelijk als 17e gefinisht. "Ik ben hier heel blij mee en het is me weer gelukt om niet lager dan mijn startnummer -517- te eindigen in dit uiterst professionele deelnemersveld. Het zag er lang naar uit dat we rond de 20e plek zouden eindigen maar er waren toch nog in de laatste etappe uitvallers en zodoende stegen we nog een paar plaatsen."

De 7 mannen van het team hebben van de rally genoten. Naast de cabincrew Aad (coureur), Marco Siemons (monteur) en Harry Oosting (navigator) waren er nog 4 man mee in de assistentie. Michel van Velsen, de zoon van Aad is de chauffeur van de assistentietruck en teammanager in de rally, Arie Verhagen (monteur), Rob van Rijswijk (monteur) en nieuwkomer Tonnie van der Hoeven (monteur). Hij is sponsor van het eerste uur en greep deze kans om mee te gaan met beide handen aan. Het was voor hem een droom die uitkwam.

Er hoefde in het bivak niet nachtenlang te worden doorgehaald om de rallytruck klaar te maken voor de volgende etappe, met enkele uitzonderingen. In de zesde etappe zorgde de strijd met het team van Smink voor schade aan de voorkant van de truck. De reparatie was wel even een uitdaging voor de monteurs.

"Het was een mooi gevecht met Smink" vertelt Aad. "We waren aan elkaar gewaagd en reden dicht bij elkaar maar door een onfortuinlijke fout reed ik bij hen achterop. Niet leuk, maar gelukkig konden we allebei nog door in de rally."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant