De Vereniging Vrienden van park Sijtwende (Foto: VVS).
De Vereniging Vrienden van park Sijtwende (Foto: VVS).

Bemiddeling Sijtwendepark mislukt

Actueel 1.508 keer gelezen

Voorburg - De mediation met de Vereniging Vrienden Sijtwendepark (VVS), omwonenden van park Sijtwende en de gemeente heeft tot niets geleid. De VVS zegt bereid te zijn geweest pijnlijke concessies te doen door in te willen stemmen met een simpele en goedkope aanpak, die aansluit bij wat in vele andere parken in onze gemeente al wordt toegepast. De gemeente wilde het losloopgebied verkleinen omdat dit ook recht doet aan andere gebruikers van het park. "Ik vind het ongelooflijk jammer dat we er niet uitgekomen zijn", zegt wethouder Nadine Stemerdink.

"De helft van het park is nu al voor honden verboden en de wethouder wil loslopende honden in het andere deel ook verbieden door middel van de aanleg van een hondenkooi", aldus VVS, een vereniging die de mening van meer dan 260 omwonenden en gebruikers van het park vertegenwoordigt. Dit leidde uiteindelijk tot een beroepsprocedure bij de rechtbank, die is stilgelegd toen de gemeente bereid bleek om met twee vertegenwoordigers van de vereniging en twee vertegenwoordigers van 8 buurtbewoners naar een alternatieve oplossing voor het conflict te streven door middel van professioneel begeleide mediation. 

Volgens de vereniging is deze bemiddeling echter mislukt. "Bij de start van de gesprekken werden de deelnemers aan de mediation verrast met de mededeling dat wethouder Stemerdink geen enkele intentie had om over het bestaande conflict met wie dan ook te overleggen: het gemeentelijke plan stond vast", beweert de VVS. "Wel was er ruimte voor een gesprek over de aankleding, zoals de kleur van het hek dat de gemeente wil gaan bouwen. Bij de vereniging en de overige deelnemers was hier geen behoefte aan. Hierover is verder ook niet gesproken." 

Over wat wel besproken is en welke concrete voorstellen zijn gedaan, zegt de VVS graag informatie te willen verschaffen. "De gemeente hanteert echter een algehele zwijgplicht. De raad en de bewoners van Leidschendam-Voorburg zullen daarom over de inhoud van de gesprekken helaas in het duister blijven tasten, vooral ook over de rol die de gemeente heeft gespeeld bij het mislukken van deze mediation", aldus de VVS. Wethouder Stemerdink beaamt dat er geen informatie verschaf zal worden over de inhoud van de mediation. "Voordat wij van start gingen met de mediaton hebben wij met elkaar afgesproken dat de inhoud geheim zou blijven. Dat is altijd zo bij mediation omdat je anders niet open met elkaar kunt praten." 

"Wat blijft is de hervatting van de juridische procedures, die gelet op de opstelling van de wethouder, waarschijnlijk tot aan de Raad van State zullen blijven doorlopen", kondigt de VVS aan. "Gelukkig heeft het college toegezegd de uitslag hiervan af te wachten én vóór plaatsing van de hondenkooi de gemeenteraad in de gelegenheid te stellen te debatteren over nut en noodzaak van de kooi." Over de door de VVS genoemde 'hondenkooi' zegt de wethouder dat de afscherming van het losloopgebied meer een haag of hek op heuphoogte zal worden. 

Veel openbare informatie, zoals de correspondentie rond de mediation is beschikbaar op de website van de vereniging sijtwendepark.nl.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant