Jorian, Lian en Rajitha zijn drie jonge enthousiaste vrijwilligers van de Stadstuin Rusthout in Leidschendam (foto: Vrijwilligerspunt).
Jorian, Lian en Rajitha zijn drie jonge enthousiaste vrijwilligers van de Stadstuin Rusthout in Leidschendam (foto: Vrijwilligerspunt).

Jonge helden doen vrijwilligerswerk in Stadstuin Rusthout

Actueel 532 keer gelezen

Leidschendam - Op zaterdagmorgen vroeg, als ik het laatste stukje binnendoor fiets naar Stadstuin Rusthout in Leidschendam, word ik verwelkomd door het geluid van een kraaiende haan. Altijd weer ben ik onder de indruk van deze groene oase, midden in een stadse omgeving.

Door Liesbeth van den Ende

Tijdens NLDoet (de jaarlijkse, grootste vrijwilligersactie van Nederland in maart) raakte ik in gesprek met vijf jongeren, die me vertelden dat ze iedere zaterdagochtend vrijwilligerswerk doen bij de Stadstuin. Als consulent werkzaam bij het Vrijwilligerspunt wil ik hier graag meer over weten: Wat beweegt deze studenten om iedere zaterdagochtend aan de slag te gaan, in plaats van uit te slapen en te chillen? Vandaag heb ik een afspraak met drie van hen om daar meer over te weten te komen.

Jorian (19), Lian en Rajitha (allebei 20) zijn al druk aan de slag als ik kom. "Eerst even afmaken, daarna komen we", roept Lian me toe. Het is duidelijk, deze drie voelen zich verantwoordelijk voor de taken die ze hier doen. Aansturing of begeleiding hebben ze niet (meer) nodig, vertellen ze, als we wat later gezellig aan de koffie met koek zitten, heerlijk verzorgd door beheerder Alex.

Al jaren is het op zaterdag rond half negen 'vaste prik' : tijd voor de Stadstuin! Jorian is zo'n twee jaar van de partij, Lian bijna drie jaar en Rajitha zelfs vijf! Ze zijn indertijd in aanraking met de Stadstuin gekomen als bezoeker. "Heerlijk, zo'n vast team", verzucht Rajitha die het ook wel eens anders heeft meegemaakt. "We kunnen echt van elkaar op aan" Lian vult aan: "We hebben ieder onze eigen taken. Iedereen weet precies wat hij/zij moet doen." "Een goed zelfsturend team", voegt Jorian er lachend aan toe.

Het verzorgen van de dieren staat centraal. Op de stadstuin vind je konijnen, geiten, cavia's, kippen (met haan dus!), duiven en eenden. De hokken worden uitgemest en schoon stro wordt er weer ingelegd. De dieren moeten gevoerd en van water voorzien worden. Alle drie zijn ze dol op dieren. Rajitha wil er zelfs haar beroep van maken: zij zit in het derde jaar van de opleiding voor paraveterinair en kan dankzij dit vrijwilligerswerk al ervaring opdoen. "Toen ik op mijn 15e begon bij de Stadstuin, was ik alleen bezig met de hokken. Nu kijk ik ook goed of de dieren gezond zijn, hoe ze reageren en knip ik bijvoorbeeld de nagels".

Voor Jorian, die informatica studeert, heeft het vrijwilligerswerk als toegevoegde waarde dat zijn werk gewaardeerd wordt door de bezoekers, vaak ouders met hun kinderen. "Bezoekers groeten je en zijn blij met wat je doet." Lian, student biomedische wetenschappen, vindt het werk "gewoon erg leuk om te doen."

"Je leert sowieso over dieren, met dieren omgaan en je maakt leuke dingen mee", Jorian is nog niet uitgesproken of zijn uitspraken worden meteen bewaarheid: er is een jonge 'uil' gevonden op het pad. Lian betwijfelt of het een uil is en denkt aan een roofvogel. Ze heeft gelijk, de medewerker van de dierenambulance die de vogel ophaalt, bevestigt dat het om een jonge valk gaat.

Wat ook erg leuk is, is dat je meemaakt dat er jonge dieren zijn: kuikentjes, duifjes, babykonijntjes, noem maar op. Toch zijn er meer dingen die dit werk zo aantrekkelijk maken. Zoals de gezellige sfeer, je collega's, het app-contact onderling, de activiteiten zoals de barbecue, je leert ook veel over de planten en ja, ook écht het buitenwerk: "Weer of geen weer, je bent er. De dieren rekenen erop. Het werk mag dan vrijwillig zijn, het is zeker niet vrijblijvend. En het gekke is, dat je het weer totaal anders ervaart als je lekker buiten bezig bent."

Als we de foto gaan maken, is de keus snel gemaakt om dat bij de geitjes te doen: "Voor eten doen ze alles", geeft Rajitha aan. "Zo kun je ze allerlei kunstjes leren" en dat laten ze me meteen zien. Voordat ik het weet, zijn ze mij en de foto's vergeten. Zo erg gaan deze drie leuke jonge mensen op in datgene wat hen het meest bindt: de liefde voor de dieren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant