Afbeelding

Noodkreet van gemeenten over jeugdzorg

Actueel 248 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Nederlandse gemeenten beschrijven in een open brief in het AD hun zorgen over de huidige jeugdzorg en zorg voor mensen met psychische kwetsbaarheid. 

In 2015 namen gemeenten taken op het gebied van werk, zorg en jeugd van het Rijk over. Deze taken zouden beter en overzichtelijker te regelen zijn vanuit gemeenten. Tegelijktijdig moesten deze taken uitgevoerd worden met minder budget. De uitvoering van deze taken in crisistijd maakte het ook  niet gemakkelijk. Omdat er de afgelopen jaren meer jongeren werden bereikt dan vooraf was voorspeld leidde dit tot hogere kosten dan was ingeschat. 

Al jaren zijn de gemeenten met het kabinet in gesprek over deze hoge tekorten in de jeugdzorg en voor mensen met psychische problemen. De problemen in het sociaal domein worden ook bij Leidschendam-Voorburg gevoeld. Het gaat om forse tekorten. De gemeenten hebben het gevoel dat het kabinet en het parlement deze forse en complexe taken bij hen neerleggen zonder verantwoordelijkheid voor het uitvoeringsvraagstuk te nemen. 

De gemeenten vinden dat van hen niet kan worden verwacht dat zij de noodzakelijke extra kosten zelf moeten opvangen. Als er geen compensatie komt moeten gemeenten bezuinigen. Dat leidt tot nog langere wachtlijsten in de jeugdzorg, overlast in wijken, het uitstellen van onderhoud, verhoging van de OZB, bezuinigingen op cultuur en sluiting van bibliotheken, sportcomplexen of andere voorzieningen. 

Als het kabinet niet bereid is om de gemeenten voldoende tegemoet te komen vragen de gemeenten zich af of zij de inwoners nog wel kunnen geven waar zij recht op hebben. Dan overwegen gemeenten zorgtaken weer terug te geven aan het Rijk. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant