Afbeelding

Energiegebruik Leidschendam-Voorburg lager dan gemiddeld

Actueel 840 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg betalen iets minder dan gemiddeld voor gas en stroom, zo blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat en de Klimaatmonitor. Een gemiddeld huishouden in Leidschendam-Voorburg maakte in 2017 maandelijks €106 over aan de energieleverancier. Dit is de afgelopen jaren echter wel sterk gegroeid: in 2019 loopt dit op tot liefst €138. Dat is echter nog steeds minder dan de landelijke gemiddelde energierekening van €165. 

De lagere energierekening komt tot stand door een relatief lager energieverbruik. Een gemiddeld gezin in Leidschendam-Voorburg stookt jaarlijks 1230 M3 gas en verbruikt 2570 kWh stroom. Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt op 1240 M3 gas en 2860 kWh stroom per huishouden. Het relatief lagere energieverbruik in Leidschendam-Voorburg kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de aanwezigheid van bepaalde type woningen, kleinere huishoudens en een relatief hoog gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen, zo stelt Energiehunter.nl.

Energiekosten fors gestegen in 2019
Hoewel de energierekening van gezinnen in Leidschendam-Voorburg flink is gedaald tussen 2010 tot 2017 (van €1616 naar €1276) gaan we de komende jaren weer fors meer betalen voor gas en stroom. De gemiddelde energiekosten stijgen in 2019 naar ruim €138 per maand, een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2017. Deze prijsstijging wordt veroorzaakt door hogere belastingen op energie, en doordat energieleveranciers meer rekenen voor levering van gas en stroom. 

Zonne-energie
Inwoners in Leidschendam-Voorburg maken steeds meer gebruik van duurzame energie. Op dit moment zijn er 1444 geregistreerde zonnepanelen installaties in de gemeente. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2010, toen er nog maar 279 woningen met zonnepanelen waren geregistreerd. Mede door subsidies en de gunstige salderingsregeling wordt verwacht dat het aantal installaties verder zal toenemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant