Afbeelding

Twee Voorburgse nominaties voor KNAW Onderwijsprijs

Actueel 425 keer gelezen

Voorburg - Famke van der Meer en Marilou Schaafsma van gymnasium Novum en Hannah van Arkel en Evelien van Meeteren van het St. Maartenscollege zijn door KNAW genomineerd  voor de KNAW Onderwijsprijs. Zij hebben een van de beste twaalf vwo-profielwerkstukken van Nederland geschreven. De winnaars komen van scholen uit het hele land. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW graag wetenschappelijk denken in het voorgezet onderwijs stimuleren.

In werkelijkheid was het oorlog | Gymnasium Novum in Voorburg
Hoe werden de militaire acties van Nederlanders in Indonesië tussen 1945 en 1949 door de jaren heen behandeld in het Nederlandse geschiedenisonderwijs? Famke van der Meer en Marilou Schaafsma analyseerden lesboeken tussen 1950 tot 2015. Ze keken ook naar de veranderende tijdgeest en houding van Nederlanders ten opzichte van het onderwerp. Vanaf 1980 nam de aandacht voor het onderwerp toe, vanaf 1990 werd het lesmateriaal genuanceerder en pas in 2012 ging het voor het eerst over militaire excessen in de lesboeken. Dat kan beter volgens Famke en Marilou. Ze adviseren de gebeurtenissen voortaan expliciet aan de orde te laten komen als verplicht onderdeel van de Historische Context 'Koude Oorlog'.

Jumbo: groot, groter, grootst? | St-Maartenscollege in Voorburg
Hannah van Arkel en Evelien van Meeteren onderzochten hoe supermarkt Jumbo zo hard kon groeien. Van de geschiedenis van supermarkten en een marktanalyse tot Jumbo's financiën en marketingbeleid: ze vlooiden het lezend, interviewend en reflecterend uit. Ze belichten de risicovolle overname van La Place, concurrentie van HelloFresh, sponsoring, efficiënter inkopen, enzovoort. Ook onderzochten ze de klanttevredenheid met een enquête in de supermarkt én ze geven advies over hoe Jumbo succesvol verder kan groeien. Met naast aandacht voor profit ook aandacht voor people en planet, want dat kan wel wat beter volgens Hannah en Evelien.

De KNAW Onderwijsprijs
Het is het elfde jaar dat de KNAW de Onderwijsprijzen uitreikt. De 323 inzendingen van 153 scholen waren opnieuw van een indrukwekkend hoog niveau. Van elk profiel, Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek, zijn drie werkstukken genomineerd. De jury bestond per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW.

Tijdens de prijsuitreiking op dinsdag 11 juni in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam wordt bekend welke werkstukken de eerste, tweede of derde prijs ontvangen. De eerste prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar t.w.v. € 2000,- de tweede is een bedrag van € 1500,- en de derde prijs bedraagt € 1000,- . Ook de docenten die het werkstuk hebben begeleid, krijgen een prijs en de school van de leerling krijgt een plaquette.
 
De Akademie wil met de KNAW Onderwijsprijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor de ontwikkeling van de wetenschap. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant