Het pand Herenstraat 42/44 wordt verkocht voor  de bouw van een supermarkt, 30 woningen en een parkeergarage (archieffoto).
Het pand Herenstraat 42/44 wordt verkocht voor de bouw van een supermarkt, 30 woningen en een parkeergarage (archieffoto).

Gemeente verkoopt deel Herenstraat 42

Algemeen 1.835 keer gelezen

Voorburg - De gemeente verkoopt een deel van het voormalige gemeentekantoor Herenstraat 42 in Voorburg en enkele nabijgelegen panden aan Waaijer Projectrealisatie BV. Hiermee wordt een belangrijke ontwikkeling in het Huygenskwartier mogelijk.

Deze gemeente vindt deze ontwikkeling een substantiële verbetering van het Huygenskwartier. Er komt een verruimde Hoogvliet supermarkt, 30 nieuwe woningen en 100 ondergrondse parkeerplaatsen, deels openbaar. De nieuwe gevels aan de Vlietstraat en de Raadhuisstraat zullen passen in het straatbeeld van historisch Voorburg.

Met belanghebbenden wordt overlegd over de haalbaarheid van het plan. In een klankbordgroep is diverse malen gesproken over het ontwerp van de nieuwbouw en het functioneren van het gebied. Aanpassingen van de gevel en de opbouw van de woningen, zowel aan de Raadhuisstraat als op het woondek boven de supermarkt, zijn door de klankbordgroep positief beoordeeld.

Een nieuwe openbare garage onder het nieuwbouwplan maakt het mogelijk de bestaande parkeergarage Oude Haven fysiek af te sluiten en enkel te bestemmen voor bewoners/bedrijven. De inbreng van de klankbordgroep heeft, mede door de open houding van ontwikkelaar en architect, het plan verbeterd en daarmee de haalbaarheid vergroot

De gemeenteraad laat de haalbaarheid van het plan voor herontwikkeling van Herenstraat 42/44 en omgeving onderzoeken. Zij neemt tevens een besluit over de bestemming van het financieel resultaat van de verkoop. De gemeente heeft er belang bij, omdat zij zo een deel van haar vastgoed afstoot en een belangrijke ontwikkeling in het Huygenskwartier mogelijk maakt.

Het proces om te komen tot een nieuw bestemmingsplan gaat nu van start. De ontwikkelaar vraagt in de loop van 2020 de omgevingsvergunning aan. Onder meer wordt het effect van de aanleg van een ondergrondse parkeergarage op de grondwaterstand onderzocht. De parkeergarage wordt in fases aangelegd, zodat de supermarkt niet dicht hoeft. De bouw duurt ongeveer twee jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant