Afbeelding
RAADSLID VAN NU

Gerco van der Wal wil vaker in gesprek met inwoners

Algemeen 388 keer gelezen

Voorburg - Fulltime arts in afronding van zijn promotietraject en dan ook nog gemeenteraadslid. Dat is een niet veel voorkomende combinatie. Gerco van de Wal is deze uitdaging aangegaan en kijkt terug op en vooruit naar een drukke maar zeker interessante periode.

Gerco van der Wal is sinds 3 jaar samenwonend in Voorburg-Noord. Hij is werkzaam als arts op de afdeling chirurgie in het Haaglanden Medisch Centrum (HMC), onder andere in Antoniushove. Daarnaast is hij zijn promotietraject orthopedie bij het LUMC aan het afronden.

Hij is altijd al politiek geïnteresseerd en heeft ook een duidelijke mening over bepaalde zaken. "Als ik denk dat het beter kan in de gemeente wil ik mij daar ook voor inzetten om het ten goede te veranderen." Het begon twee jaar geleden tijdens de aanloop naar de landelijke Tweede Kamerverkiezingen waar hij onderdeel was van het campagneteam. Een logisch gevolg was de vraag of hij belangstelling had voor een plek op de kandidatenlijst. "Dat was niet mijn doel toen ik mij aansloot bij de VVD in Leidschendam-Voorburg. Maar na lang wikken en wegen ben ik er toch voor gegaan. Ik kwam totaal onverwacht op plek 5 terecht en dat is bij de VVD een behoorlijk verkiesbare plek", zegt hij lachend.

Als liberaal vindt hij het belangrijk dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. "Wij kunnen hen daarbij stimuleren en laten zien dat ze veel meer zelf kunnen dan ze zelf denken en doen." Hij heeft veel tijd besteed aan het opbouwen van dossierkennis door het lezen van stukken en sparren met collega raadsleden. "Ik kom natuurlijk niet uit een ambtelijke omgeving en moest dan ook erg wennen aan het taalgebruik en de procedures."

Hij houdt zich met name bezig met het sociaal domein. Zo is DSW (Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken) een van de onderwerpen waar hij momenteel mee bezig is. DSW heeft tot doel zo effectief en efficiënt mogelijk vorm te geven aan de sociale werkvoorziening voor personen met een sociale indicatie. "Wij moeten deze mensen zo goed mogelijk ondersteunen. Zij willen graag werken en wij moeten zorgen dat zij dit vanuit hun eigen kracht kunnen doen."

Daarnaast is hij erg begaan met de Huisartsenpost (HAP). "Ik begrijp dat gevoel. Inwoners worden graag geholpen in een ziekenhuis in de buurt, waar zij bekend zijn, met dokters die zij kennen. Dat is met name voor ouderen prettig. Ik ben daarom zeer verheugd dat de HAP weer terug is in Antoniushove."

Van der Wal heeft de eerste maanden met enige verbazing het politieke spel geobserveerd. "Wij hebben allemaal hetzelfde doel: het beste voor de gemeente en haar inwoners en ondernemers. Natuurlijk hebben de verschillende partijen een andere kijk op bepaalde onderwerpen. Er wordt veel gepraat maar soms weinig gezegd. En er wordt nog slechter naar elkaar geluisterd. Dat vind ik het minst leuke van de politiek. Laten we gewoon zaken doen en de gemeente beter maken. Ik hoop dat de sfeer snel verbetert zodat wij allemaal met positieve energie ons inzetten voor deze mooie gemeente."

Van der Wal gaat graag nog vaker in gesprek met inwoners. "De input voor het gemeentelijk beleid moet tenslotte van de inwoners komen. Zij zijn de ogen en oren van de maatschappij. Als mensen klagen, dan doen zij dat met een reden. Spreek mij aan en we zoeken samen naar een oplossing."

Uit de krant