Aangestaste bomen in recreatiegebied Vlietland (foto: pr Staatsbosbeheer).
Aangestaste bomen in recreatiegebied Vlietland (foto: pr Staatsbosbeheer).

Weer massale kap en herplant bomen in Vlietland

Actueel 886 keer gelezen

Leidschendam - In het Leidschendamse recreatiegebied Vlietland staan veel zieke en dode bomen. Oorzaak is de ziekte essentaksterfte en de slechte staat van de populieren. Er wordt nu gestart met de kap van deze bomen. Staatsbosbeheer streeft ernaar om deze winter nog nieuwe bomen en struiken te planten.

De hoeveelheid zieke en dode bomen is niet gunstig voor een goede bosontwikkeling. Maar nog belangrijker, omdat Vlietland een recreatiegebied is met veel bezoekers, kan staand dood hout of een instabiel bos gevaarlijke situaties opleveren. Daarom gaat Staatsbosbeheer in opdracht van Provincie Zuid-Holland in het najaar de zieke en dode bomen kappen en nieuwe bomen planten.

"Dit is wel een ingrijpende maatregel die we moeten nemen," zegt boswachter Jonas Pronk. "Een onafhankelijk adviesbureau heeft onze conclusies bevestigd, en dit jaar nog moet 10% van de bomen eruit. Dat is best veel. Hier komen natuurlijk nieuwe bomen voor terug, maar toch. Je verandert het uitzicht voor omwonenden en bezoekers." In een aantal bosvakken moeten alle bomen verwijderd worden.

Voordat er gevaarlijke situaties gaan ontstaan moeten de bomen eruit. Als dat niet gebeurt, dan moet het recreatiegebied gesloten worden. "Het is een recreatiegebied en dat moet toegankelijk blijven voor publiek. Maar het moet wel veilig zijn."

Deze week wordt er gestart met blessen. Dit betekent dat de bomen worden gemarkeerd met een gekleurde stip. Een oranje stip betekent dat de boom gekapt moet worden, een blauwe stip betekent dat de boom blijft staan. Halverwege september starten de kapwerkzaamheden. Dit duurt ongeveer 4 weken.

Tijdens de werkzaamheden blijft het recreatiegebied gewoon toegankelijk voor bezoekers. Wel zullen sommige paden afgesloten worden tijdens de werkzaamheden. 

Betreurenswaardig en onbegrijpelijk
Directeur Bart Carpentier Alting van Vlietland BV is niet te spreken over de kapplannen van bomen in Vlietland: "De zeer omvangrijke kapwerkzaamheden (10 % van de honderdduizenden bomen in Vlietland) die beschreven staan in het persbericht van SBB gaan het aanzicht en de beleving van Vlietland ernstig schaden. Dit temeer omdat er de afgelopen jaren al zoveel massale bomenkap in Vlietland heeft plaatsgevonden. Betreurenswaardig en onbegrijpelijk is dat SBB weigert hierover inhoudelijk overleg te voeren met de direct bij Vlietland betrokkenen en de mensen die in de omgeving van Vlietland wonen. Uit de vele door mij ontvangen verontruste en vaak ook woedende reacties van mensen die inmiddels kennis hebben genomen van deze rigoureuze kapplannen van SBB blijkt dat men zich afvraagt of de voorgestelde kap werkelijk noodzakelijk is en waarom de eventueel noodzakelijke kapplannen niet gefaseerd uitgevoerd kunnen worden. Ook wil men betrokken worden bij de keuze voor nieuwe aanplant indien het onverhoopt komt tot het kappen van bomen." 

Carpentier Alting vervolgt: "Het gebrek aan communicatie en informatievoorziening van SBB over de enorme kaalslag in Vlietland die het gevolg zal zijn indien de huidige kapplannen van SBB doorgaan zal waarschijnlijk opnieuw een storm van protest opleveren. Hopelijk zal het bestuur van de provincie Zuid-Holland bewerkstelligen dat er alsnog op een open en transparante wijze overleg gevoerd gaat worden met alle belanghebbenden over de kapplannen van SBB waarbij men zal openstaan voor contra expertise!"


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant