Afbeelding

Laatste fase duurzame ontmanteling CBS-locatie gestart

Algemeen 509 keer gelezen

Voorburg - Het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland maakt plaats voor de nieuwe, groene en duurzame woonwijk Park070. Inmiddels is de laatste fase van de duurzame ontmanteling van het CBS-kantoor een feit. De komende maanden werken gebiedsontwikkelaars Schouten, BPD (Bouwfonds Property Development) en bouwcombinatie Park070 (Van Wijnen en Schouten Bouw) aan het bouwrijp maken van de nieuwbouwlocatie voor Park070.
 

Er zit schot in de herontwikkeling van de voormalige CBS-locatie naast Park 't Loo. Deze week is gestart met de laatste fase van de sloopwerkzaamheden. Het CBS-kantoor is duurzaam ontmanteld, circa 95% van de bouwmaterialen wordt hergebruikt in de nieuwe woonwijk of elders. De tweede fase van de vergunning, voor de nieuwe woningtypen aan het park, is afgerond. Het aantal woningen dat gebouwd wordt blijft gelijk: 229.

De woningen aan de parkzone zijn herontwikkeld. Nu een deel van de woningen als rug-aan-rug-woning wordt gebouwd, zijn er meer diverse woningplattegronden ontstaan. Dit sluit goed aan op de vraag naar verschillende typen woningen. De grote variatie aan woontypen draagt bij aan een diverse bewonerssamenstelling en daarmee aan een inclusieve gemeenschap. Door aan de parkzone te kiezen voor drie bouwlagen, in plaats van vier, is de overgang naar de groene omgeving vloeiend. Dit versterkt het groene en duurzame karakter van Park070.

De kenmerkende atoomschuilkelder wordt heringericht als stallingsgarage voor (elektrische) auto's, scooters, fietsen en e-bikes. Inmiddels is de kelder overgedragen van de Ontwikkelingscombinatie CBS aan de bouwcombinatie Park070. Het terrein kan worden opgeruimd en de grond schoongemaakt waar nodig.

Hierna wordt gestart met het boren van de bronnen voor duurzame warmtepompen. Dit neemt ongeveer vier maanden in beslag. Daarna wordt de bestaande kelder verder klaargemaakt voor herinrichting. En is de CBS-locatie bouwrijp. Naar verwachting start de ruwbouw van de nieuwe wijk in het eerste kwartaal van 2020. De oplevering van de eerste woningen wordt eind 2021 verwacht.
 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant