Gerard de Gier met een T-shirt met zijn kleurenpatroon, achter zich een schilderij en naast zich een beschilderde torso (foto/tekst: Dick Janssen).
Gerard de Gier met een T-shirt met zijn kleurenpatroon, achter zich een schilderij en naast zich een beschilderde torso (foto/tekst: Dick Janssen).
WIE IS...?

Gerard de Gier van bode in Tweede Kamer tot kunstenaar

Algemeen 1.512 keer gelezen

Voorburg - Gerard de Gier werkte tot 1999 in de Tweede Kamer, waar hij in dertig jaar tijd opklom van bode tot facilitair manager. Hij maakte ook deel uit van de facilitaire directie. De niet dodelijke spierziekte HMSN maakte echter een einde aan zijn loopbaan.

"Ik ging een beetje raar lopen, kreeg last van zenuwpijn en een vermindering van kracht en gevoel in mijn benen en voeten", vertelt Gerard. Hij zong eerst ook semiprofessioneel opera en operette, maar daar kwam toen ook een einde aan. Behalve dat hij inmiddels in een rolstoel zit, zijn ook zijn onderarmen, handen en stem aangetast, is hij sneller vermoeid en kan hij niet zo goed meer tegen stress.

Van het ene op het andere moment kwam De Gier eigenlijk thuis te zitten en volgde een periode van veel ziekenhuisbezoeken en onderzoeken. Toen hij uiteindelijk in wat rustiger vaarwater terecht kwam, besefte hij dat hij wel wat wilde blijven doen en kwam zo op het idee om torso's te gaan beschilderen. "Dat had ik al jaren in mijn hoofd toen ik langs een etalagepoppenwinkel reed, maar het was er 20 jaar lang eigenlijk niet van gekomen. Maar in 2014 heb ik een torso gekocht en ben aan de slag gegaan. Ik ging er blind in, maar het is een goede zet gebleken."

De Gier maakt gebruik van de trilling in zijn arm. "Ik neem een potlood in de hand en plaats dat op het te maken kunstwerk en probeer een vorm te tekenen. Zo ontstaat er een wirwar aan lijnen en strepen. Uit die chaos moet ik vormen zien over te houden. Met een vlakgom haal ik daarom de overbodige krassen en lijnen weg, zodat de uiteindelijke vormen ontstaan."

De vormen worden vervolgens met gebogen arm (dan trilt hij minder) zo nauwkeurig mogelijk ingekleurd. Bewust kiest hij daarbij voor felle, opgewekte kleuren. "Dat vind ik gewoon het mooiste. Ik hou niet van donkere kleuren en ook niet van pasteltinten." Geen vorm of figuur is hetzelfde en dus is ieder kunstwerk uniek.

Na een aantal torso's heeft De Gier (68) ook schilderijen op doek gemaakt. Hij heeft een aantal keren geëxposeerd; bijvoorbeeld bij BW5 in Voorburg en er staat nog een beschilderde torso in de etalage van de Albert Heijn in winkelcentrum De Julianabaan. Ook beneden in de portiek van het complex waar hij woont aan de Spinozalaan hangt een van zijn werken.

De serie torso' s en schilderijen die Gerard maakt, noemt hij KleurenVormenKleuren. Hij is ook een bedrijf met die naam gestart (zie www.kleurenvormenkleuren.nl). Er is veel belangstelling voor de ontwerpen en kleurschakeringen van De Gier. "Daarom hebben wij een eerste stap gezet op fashiongebied", laat hij weten. Een denktank helpt hem met zijn plannen en inmiddels is het zelfs al zo ver dat er een prototype van zijn eerste T-shirt gereed is. Die kun je een torso aantrekken, maar ook gewoon dragen. Mensen lopen dan als het ware als een van De Giers torso's rond. "We laten er zelfs shorts bij maken in de kleuren van het T-shirt", vertelt De Gier enthousiast. "Het blijft kunst, maar is dus binnenkort ook draagbaar. Het wordt in een limited edition uitgebracht; een paar honderd of zo." Verder heeft De Gier voor Undine Lederwaren aan de Herenstraat in Voorburg een uniek tasje – een cloche - gemaakt met een van zijn kleurrijke patronen en wellicht volgen er nog meer.

De Gier had graag twee op zijn manier beschilderde torso's, maar dan van een meter of 2,5 hoog, gemaakt als kunstwerk voor de rotonde Oosteinde/Rodelaan. Daar heeft hij zich samen met een vriend, Henk Knoester, sterk voor gemaakt, maar de gemeente wilde er geen geld voor beschikbaar stellen. "Ik heb natuurlijk wel mijn kosten maar ik had het zonder winst willen doen. Sowieso gaat van alles wat ik verkoop een flink deel naar het Prinses Beatrix Spierfonds. Ik zou verder nog wel wat kleurrijke schilderijen willen maken voor aan het plafond van een ziekenhuis of hospice. Iets waar je vrolijker van wordt dan van zo'n effen- of een systeemplafond."

Je kunt - op afspraak - altijd bij Gerard komen kijken. Kijk voor meer info en contactgegevens op www.kleurenvormenkleuren.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant