D66 gemeenteraadslid Peter van Dolen (Foto: Inge Koot)
D66 gemeenteraadslid Peter van Dolen (Foto: Inge Koot)

Komt er nog wel water uit de brandkraan?

Algemeen 694 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - "Als hier een grote brand uitbreekt, kan de brandweer dan nog wel goed blussen?", vraagt D66-raadslid Peter van Dolen zich af. Na rondgang door de gemeente viel hem op hoeveel putdeksels van brandkranen overwoekerd en dichtgeslibd zijn.

"Bij een grote brand zal de brandweer de slangen aansluiten op de brandkranen in de omgeving van de brand. Brandkranen zijn overal in de gemeente te vinden en moeten goed worden onderhouden en dus ook regelmatig gekeurd. Keuring die de brandweer niet meer doet maar het waterleidingbedrijf Dunea. Ik ben lid van een buurtpreventieteam en ons viel op dat veel putdeksels van de kranen zijn overwoekerd, dichtgeslibd en de locatie niet goed is aangegeven. Kortom achterstallig onderhoud met mogelijk gevaarlijke gevolgen! Gemiddeld 50% van de kranen in het gebied van het buurtpreventieteam Leidschendam-Zuid is niet goed. Ik durf dit gerust door te trekken naar de gehele gemeente. Hierdoor bestaat er een potentieel gevaarlijke situatie. Er zal maar brand uitbreken en de brandweer kan onvoldoende snel de slangen aansluiten."
 
D66 wil daarom van het college weten wat ze gaat doen om snel mogelijk inzicht te krijgen in de omvang van de problematiek. Het gaat daarbij niet alleen om de vraag of het deksel van de kraan snel en goed te openen is, maar ook om te controleren of het systeem eronder nog wel functioneert. "Is de kraan ook open te draaien en komt er water uit", aldus Van Dolen. "Simpele vragen, maar het zal niet de eerste keer zijn dat er vanuit wordt gegaan dat het werkt, maar dat dit dus niet het geval is. En dat moeten we voorkomen."
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant