Rock 'n rollen op de catwalk tijdens het Cultureel Zomerfestival Voorburg (foto: archief Ab Smit).
Rock 'n rollen op de catwalk tijdens het Cultureel Zomerfestival Voorburg (foto: archief Ab Smit).

Cultureel Zomerfestival viert 20-jarig bestaan

Algemeen 555 keer gelezen

Voorburg - Het culturele seizoen in Leidschendam-Voorburg wordt zaterdag 31 augustus in winkelcentrum De Julianabaan te Voorburg feestelijk geopend met het Cultureel Zomerfestival, dat 20 jaar bestaat.

Voordat het festival van de grond kwam, liep Voorburger Ab Smit al met het idee rond van een 'eigen' uitmarkt in Voorburg, vertelt hij. "We hebben hier heel veel culturele instellingen, maar ze zijn vaak slecht zichtbaar. De organisatie van een dergelijk festival is echter lastig, vooral financieel. Gelukkig kreeg ik medewerking van winkeliersvereniging De Julianabaan. En zo werd de jaarlijkse braderie vanaf 1999 vervangen door het festival." De laatste 10 jaar organiseert Smit alles samen met Bert Winter. "Als muzikant is hij onmisbaar bij het programmeren van het festival".

De eerste editie was bescheiden van opzet, maar de belangstelling blijft maar groeien. "Begonnen met ongeveer 15 kramen en 4 bands; zijn er dit jaar maar liefst 67 instellingen, die zich hebben ingeschreven. Het aantal podia is uitgebreid tot 4: het Metterwoon (hoofd)podium, waar de hele dag (vanaf 9.00 uur) bands en koren optreden. Ook is er een modeshow. Verder is er een podium bij de Noony's, een Nederlandstalig podium bij het Wapen van Voorburg en een podium met dans en muziek op het jeugdplein. Ter hoogte van Lenta en de Action komt er een 'eetstraatje' met muziek van Dear Francis.

De Voorburgse gehandicapte kunstenaar Gerard de Gier presenteert op het festival voor het eerst zijn unieke werk. Hij heeft van zijn beschilderde torso's en schilderijen T-shirts laten maken. Er zijn bij hem modeshows om 14.00 en 16.00 uur. Verder ontvangt wethouder Van Eekelen om 10.30 uur het eerste exemplaar van een boekje van de Archeologische Werkgroep en lanceert Sport en Welzijn om 11.00 uur de Sport & Cultuurkaart.

Het Cultureel Festival duurt ongeveer tot 17.00 uur. Zie voor het complete programma www.cultureelzomerfestival.nl.

Organisator Ab Smit (foto: archief Ab Smit).
Programmeur Bert Winter (foto: archief Ab Smit).
Gerard de Gier met zijn kleurrijke kunst en T-shirt (foto: DJ).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant