Open Monumentendag op het bordes van de Petrus en Pauluskerk in Leidschendam (archieffoto Michel Groen).
Open Monumentendag op het bordes van de Petrus en Pauluskerk in Leidschendam (archieffoto Michel Groen).

Open Monumentendag in teken van plekken van plezier

Actueel 323 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Open Monumentendag vindt plaats op 14 september. In Leidschendam-Voorburg is de stichting OMD creatief aan de gang gegaan met het thema 'Plekken van Plezier'.

Naast het openstellen van veel monumenten is het thema aangegrepen om er voor jong en oud een ontspannen en plezierige Open Monumentendag van te maken, met tal van activiteiten. Het draait in dit thema om de amusementswaarde van monumenten. Er zijn vijf categorieën: de podiumkunsten, de museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie.

De toegangslaan en het voorplein van het Huygens Hofwijck museum zijn het domein van oud-Hollandse spellen en sporten. In samenwerking met Sport&Welzijn en het museum kan iedereen hieraan meedoen. Zo plaatst Hofwijck z'n historische kegelbaan, kunnen kinderen ouderwets hoepelen en meedoen aan de speurtocht door de tuin.

De Vliet wordt als vanouds gebruikt voor allerhande plezier, waaronder pleziervaart. Met trekschuit De Hadrianus is een vaarschema uitgewerkt langs tal van monumenten aan de Vliet. Een gids vertelt over de vele buitenplaatsen en andere monumenten waar langs wordt gevaren, terwijl klassieke gitaarmuziek wordt gespeeld.

Door de plezierige samenwerking met het Huygens Festival geniet het publiek de in tal van monumenten van vele gratis optredende muziek ensembles en van dans en van zang. Het programma staat op woensdag 11 september integraal in de OMD bijlage van Het Krantje.

In Huygens Museum Hofwijck worden filmpjes gedraaid over het reilen en zeilen van deze buitenplaats van Constantijn Huygens. En in huize Swaensteyn wordt een eerste presentatie van de 'Romantische Limes' georganiseerd.

Horeca vormt een volgende categorie. In Stompwijk is het Blesse Paard een voorbeeld van een aloude herberg. Villa Rozenrust in Leidschendam opent zijn poorten voor iedereen en is afstapplaats van de gratis boottocht met De Hadrianus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant