Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

BIEB

Column 536 keer gelezen

Doe niet vaak aan verzoekjes. Die zijn er talrijk. Of ik maar even over dit of dat wil schrijven. Dat is echt te veel eer. Mijn invloed is minimaal tot nul. Kan er mee leven.

Waarom nu wel voldoen aan een verzoek? Hierom. Jaren geleden bevond ik me als leerkracht in het oog van de uitdijende allochtonen- en vluchtelingencycloon. Werd ik beroepshalve door allerhande radio- en tv-programma`s uitgenodigd om mijn mening te geven over de gigantische taalachterstand van mensen met buitenlandse roots. Weet nog hoe ik discussieerde met adepten van de linkse kerk. Die preekten hun onwrikbare geloof in deze heikele kwestie, dat allochtonen en vluchtelingen voorál hun eigen identiteit dienden te behouden. Zo werd pal naast mijn werk een centrum/annex koffiehuis geopend, waar de allochtonen lekker zichzelf konden zijn. Zonder zich onze taal en gewoonten eigen te maken. Slim! (…)

Ik pleitte tientallen keren via kranten, tv interviews en uitgebreide reportages dat het eigenlijk maar draaide om één speerpunt. Te weten: Verplicht Nederlands leren! Had immers dagelijks te maken met het ontluisterend gebrek aan Nederlands. Wie onze taal niet beheerst, komt geen millimeter verder op de maatschappelijke ladder met alle negatieve gevolgen van dien. Er werd slecht geluisterd. Ging frontaal in de clinch met de onderwijsinspectie, die van nature al niet uitblinkt in het doorgronden van wat er speelt in de maatschappij.

Terug naar schrijfverzoek. Of ik wil schrijven over de mogelijk sluiting van de bibliotheek op het Fluitpolderplein. Een (tamelijk) nieuw opgezette uitleenservice, waar menigeen boeken leent. Deze bieb dreigt gesloten te worden.

Extreem vreemd. Laat deze bibliotheek nou net liggen in/bij de wijken met een overtal aan allochtonen. Allochtonen, die de Nederlandse Taal dienen te leren en dús veel moeten lezen. Zo`n literaire voorziening is daar broodnodig. En komen ze toch niet massaal, zet dan een programma op om hen te lokken. In samenwerking met scholen en betrokken organisaties, zoals de GGD, waar ook Nederlandse Taal gevraagd wordt om bepaalde noodzakelijke formulieren te kunnen doorgronden.

Begrijp werkelijk niet dat deze bibliotheek op die plaats misschien sluit. In Stichting Duivenvoorde wonen veel senioren die op redelijke loopafstand aan hun leesgerief kunnen komen. Daarbij uiteraard Nederlandse kinderen, waarvan we weten dat lezen niet direct hun eerste hobby is in het digitale spelletjestijdperk.

De wethouder zegt het ongeveer zo: "De samenleving verandert. Ook door toename van digitale ontwikkelingen. Volgens haar is het doel om iedere (…) inwoner van Leidschendam-Voorburg te laten genieten van een sterk gecentraliseerde bibliotheekfunctie met satellietvestigingen!" Ben best goed in Nederlands, gaf er veertig jaar dagelijks les in. Toch begrijp ik niets van wat de wethouder bedoelde met dat nietszeggende statement. Helemaal niets.

Zover ik het kan overzien, moet deze bibliotheek blijven. Ergens riekt het weer naar een soort bezuiniging. De buurt met ouderen, vele Nederlandse kinderen en bovenal allochtonen met (grote) taalachterstand van huis uit, heeft deze leesgelegenheid hard nodig.

Dat spreekt boekdelen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant