Theo Wempe, drager van het verzetsherdenkingskruis en lid in de orde van Oranje Nassau overleed op 23 september (foto: familie).
Theo Wempe, drager van het verzetsherdenkingskruis en lid in de orde van Oranje Nassau overleed op 23 september (foto: familie).

Oud-verzetsman Theo Wempe in Leidschendam overleden

Actueel 1.426 keer gelezen

Leidschendam - De in Leidschendam woonachtige Theo Wempe, oud verzetsman, is op 23 september op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie laten weten. Tot aan de opheffing in 2010 was Wempe als voorzitter jarenlang een van de drijvende krachten van de Vereniging van het Voormalig Verzet 's Gravenhage en omstreken.

Namens de Commissie Jeugdvoorlichting van de Stichting Samenwerkend Verzet, was hij jarenlang als gastdocent werkzaam en vertelde hij op middelbare scholen hoe hij de bezettingsjaren heeft beleefd, over de manier waarop hij in het verzet terecht is gekomen en trok daarbij graag de paralellen naar de huidige tijd. Na het opheffen van de Vereniging van het Voormalig Verzet werd hij benoemd tot erelid van het Erepeloton Waalsdorp.

Als jonge man werkte hij bij het Departement van Justitie, destijds in Apeldoorn gevestigd, en raakte aldaar betrokken bij het verzet. Op verzoek van een verzetsgroep vervalste hij samen met een collega vrijstellingsbewijzen, dat behoedde de bezitter voor tewerkstelling in Duitsland. Niet alleen de verzetsmensen maar ook Joodse onderduikers werden van deze vrijstellingsbewijzen voorzien. Toen er gaten vielen in de organisatie van deze verzetsgroep raakte hij ook betrokken bij het gewapend verzet op de Veluwe. Eenmaal lid van deze verzetsgroep dook hij onder bij een boerenfamilie in Ugchelen.

Dankzij een valse verklaring als 'landbouwer onmisbaar voor de voedselvoorziening' had hij de mogelijkheid militaire objecten in-en uit te lopen. Hij was betrokken bij wapentransporten en verzamelde informatie over troepenverplaatsingen, hun sterkte, vervoermiddelen, benzinevoorraden en alles wat maar belangrijk geacht werd om aan de geallieerden door te geven. Zijn collega en vriend van Justitie werd gepakt en vrijwel onmiddellijk gefusilleerd.

Geen held
In de jaren zeventig werd Theo Wempe verzocht lessen te verzorgen op scholen van voortgezet onderwijs. Dat heeft hij jarenlang met grote inzet gedaan. De boodschap die hij meegaf was: 'Laat je niet inpakken door mooie verhalen, loop niet achter zogenaamde leiders aan, sta wantrouwend tegenover propaganda, democratie is de beste waarborg voor leven in vrijheid.' Aan het woord 'held' had hij een hekel. Anderen helpen en niet weglopen voor je verantwoordelijkheid, dat was hem van huis uit met de paplepel ingegeven. "Als men een beroep op je doet, zeg je geen nee", vatte hij zijn inspanningen vaak samen.

Theo Wempe was drager van het verzetsherdenkingskruis en lid in de orde van Oranje Nassau. Theo Wempe overleed in Leidschendam na een kort ziekbed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant