Het eerste stuk van de tunnelschacht waardoor de Rijnlandroute in de toekomst komt te lopen (foto: pr).
Het eerste stuk van de tunnelschacht waardoor de Rijnlandroute in de toekomst komt te lopen (foto: pr).

Tunnelboor Rijnlandroute is nu onder de Vliet door

Actueel 1.708 keer gelezen

Leidschendam - Voor de aanleg van de Rijnlandroute wordt vanaf het werkterrein aan de rand van het Leidschendamse recreatiegebied Vlietland een tunnel geboord. Deze is afgelopen week de Vliet gepasseerd.

De RijnlandRoute is een nieuwe weg tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. De weg moet de huidige knelpunten oplossen en bijdragen aan een betere doorstroming in de regio Holland Rijnland, met name rondom Leiden en Katwijk.

Boren onder de Vliet (ook wel Rijn-Schiekanaal) door op 25 meter diepte was voor tunnelboor Gaia een nieuwe uitdaging, maar het kanaal werd succesvol gepasseerd. Bij het boren wordt gebruik gemaakt van overdruk en tegendruk, gewicht en tegenwicht. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat het voorste stuk bij de tunnelboormachine –het graaffront — instort, wordt een bentonietvloeistof gebruikt. Die staat onder verhoogde druk zodat er evenwicht kan ontstaan met de water- en gronddruk.

Het toepassen van het principe van druk en tegendruk was ook nodig voor de passage onder de Vliet. Tussen startschacht en de Vliet was speciale apparatuur geplaatst waarmee de gronddruk onder het kanaal is nagebootst. Met de meetresultaten kon Gaia zó worden afgesteld dat druk en tegendruk optimaal in evenwicht waren. Hiermee was er voldoende zekerheid dat de Vliet veilig kon worden gepasseerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant