Afbeelding

Vervuilde bagger in Meeslouwerplas

Actueel 825 keer gelezen

Leidschendam - In de Meeslouwerplas in het recreatiegebied Vlietland is waarschijnlijk vervuilde bagger en mogelijk ook het giftige PFAS gestort. Dat leidt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland onder meer af uit een uitzending van het programma Zembla. De partij heeft er vragen over gesteld aan het provinciebestuur en wil dat de stort van vervuilde grond onmiddellijk stopt.

Tijdens een uitzending van het tv-programma Zembla bleek dat al meer dan tien jaar in Nederland voormalige zandwinputten worden volgestort met vervuilde bagger en grond en mogelijk ook giftige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). In totaal gaat het om minstens 100 miljoen kubieke meter dat in plassen terecht is gekomen.

Soms zitten er veel meer vervuilende stoffen in de bagger dan officieel is toegestaan, blijkt uit onderzoek van Zembla, onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money. Onthullende documenten van baggeraars en toezichthouders laten zien dat men het in de praktijk niet zo nauw neemt met regels en voorschriften. Overheidsorganisaties en natuurbeheerders presenteren het ondieper maken van plassen als een verbetering van de biodiversiteit, maar wetenschappers trekken dat ernstig in twijfel.

Omdat dit waarschijnlijk ook is gebeurd in de Meeslouwerplas in het recreatiegebied Vlietland nabij Voorschoten, heeft de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland daarover aan de bel getrokken bij Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. De partij wil om te beginnen weten of het klopt dat er in die plas inderdaad vervuilde bagger is gestort, om welke stoffen het precies gaat en wat er met de vervuilde grond gaat gebeuren.

Het gaat hier om een pervers en illegaal verdienmodel dat moet worden aangepakt, stelt de partij. De toezichthouder van de provincie zou een baggerbedrijf hebben geadviseerd om vervuilde grond, die elders zou worden gestort, toe te dekken met schone grond, zodat verdoezeld werd dat het om vervuilde grond ging.

De Partij voor de Dieren vraagt zich af of er wel toezicht wordt gehouden en gehandhaafd op de herkomst, de aard en de bestemming van het vervoerde materiaal. Er lijkt in dit geval sprake van 'de slager die zijn eigen vlees keurt'. De provincie zou daarom de stort van vervuilde grond direct stop moeten zetten.

Verder heeft de partij signalen opgevangen dat er ook veelvuldig giftige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in grondladingen en in de bodem voorkomt. Ze wil daarom weten of dit ook in Zuid-Holland zo is en zo ja, wat daarvan de gevolgen zijn voor de Zuid-Hollandse wateren en de bodem.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: "Het lijkt er sterk op dat er wordt gesjoemeld met vervuilde grond en dat de provincie daar onvoldoende tegen optreedt. Het provinciebestuur moet dat onderzoeken en maatregelen nemen om stort van vervuilde grond te voorkomen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant