Inwoners, organisaties, burgemeester Klaas Tigelaar en wethouder Nadine Stemerdink van lhbtqi-beleid (foto: gemeente LDVB).
Inwoners, organisaties, burgemeester Klaas Tigelaar en wethouder Nadine Stemerdink van lhbtqi-beleid (foto: gemeente LDVB).
Coming Out Day

"Iedereen moet zich geaccepteerd en veilig voelen"

Actueel 300 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Iedereen mag zichzelf zijn en zijn eigen keuzes maken. Dit werd vandaag gevierd op Coming Out Day. Sommige mensen vinden het belangrijk om openlijk 'uit de kast' te kunnen komen, anderen kiezen voor een eigen manier die rekening houdt met persoonlijke omstandigheden. Het één is niet beter dan het ander. Het gaat erom dat iedereen zichzelf kan zijn, veilig voelt, en doet wat goed voelt. 

Dus ook in Leidschendam-Voorburg! 's Ochtends werd de regenboogvlag gehesen bij het gemeentehuis in Leidschendam, in het bijzijn van belangstellende inwoners, raadsleden en organisaties, waaronder de Raad van Kerken, de Gender and Sexuality Alliance (GSA) van het Gymnasium Novum, Stichting inclusie en Discriminatiebestrijding, COC Haaglanden, de Roze Plus Soos en Stichting Sport en Welzijn. En de gemeente was niet de enige: meer dan 50 vlaggen zijn de afgelopen week aangevraagd.

Wethouder Nadine Stemerdink van lhbtqi+-beleid: "Met het hijsen van de regenboogvlag laten we zien dat ook in onze gemeente iedereen zich overal veilig en geaccepteerd moet kunnen voelen; op wie je ook valt en hoe je je ook voelt. Op school, op het werk, op straat, in de zorg, in de sport, bij je familie of waar dan ook. En dat we elkaars verschillen respecteren". 

Na het hijsen van de vlag was er in de hal van het gemeentehuis een mooie dansdemonstratie van dansschool Jessica Dansen uit Zoetermeer. Een aantal uniparen liet zien dat dansen vrijheid is en dat dansen voor iedereen is. Een mooie boodschap op deze Coming Out Day! 

Er was daarna ruimte voor een kopje koffie en een goed gesprek. Wethouder Stemerdink: "Leidschendam-Voorburg is een gemeente die juist wil investeren in het goede gesprek. Want daar begint het mee. De gastlessen die het COC geeft op scholen zijn daar een mooi voorbeeld van. En ik waardeer het ook zeer dat de Raad van Kerken vandaag voor het eerst aanwezig was. De kerken zijn een belangrijke partner in het vergroten van de acceptatie van ieder individu, ongeacht geaardheid, geslacht of kleur." 

Vanmiddag was er in Den Haag ook een miniconferentie over 'LHBTI-vriendelijk beleid' binnen (zorg)instellingen die te maken hebben met Roze senioren. COC en de regenbooggemeenten uit de regio Haaglanden organiseerden dit. Met als doelstelling om meer bewustzijn en aandacht te creëren voor de seksuele diversiteit bij cliënten en medewerkers binnen (zorg)instellingen. Wethouder Stemerdink: "Het signaal over 'terug-in-de-kast' van 'roze' ouderen, is zorgelijk. De verhalen die ik hierover heb gehoord, hebben mij geraakt. De angst van ouderen dat als zij straks hulpbehoevend zijn, zij niet worden geaccepteerd, zou er niet mogen zijn. Daarover ga ik dan ook graag in gesprek met zorgorganisaties in onze gemeente. Ik ben ervan overtuigd dat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een veilige woon- en zorgomgeving voor deze ouderen."

Het goede gesprek gaat dus ook na vandaag verder. Zo wil de gemeente nog intensiever in gesprek met maatschappelijke partners over het vergroten van de acceptatie van ieder individu, op wie hij of zij ook valt. Wethouder Stemerdink: "Iedereen is gelijkwaardig. Onze maatschappelijke partners zijn daarbij heel belangrijk. Ik merk een grote bereidheid om hier met elkaar aan te werken. Het komend jaar wordt hier verder op ingezet." 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant