Het Leidschendamse bouwbedrijf Panagro ging failliet
Het Leidschendamse bouwbedrijf Panagro ging failliet

Crisis slaat toe in Leidschendam- Voorburg

Blog 36 keer gelezen

BLOG - Het gaat slecht met de lokale economie. Dat is een vervelende maar realistische conclusie voor degenen die het dagelijkse nieuws uit onze gemeente volgen. Het vertrek van het bouwconcern Dura Vermeer, zoals dat vanochtend bekend werd, is hier een schrijnend voorbeeld van. Een kleine honderd werknemers, waarvan een groot deel uit onze gemeente, zullen hierdoor hun baan verliezen.

Eerder ging al het Leidschendamse bouwbedrijf Panagro failliet. Tevens sluit Initial Hokatex begin volgend jaar de deuren van de bekende wasserij en het hoofdkantoor aan het Westeinde in Voorburg. Het was nota bene de Leeuwarder Courant die hierover berichte. Ook door deze sluiting zullen mensen hun baan verliezen.

Daarbij komen er ook op lokaal niveau verontrustende berichten. Neem bijvoorbeeld de alsmaar groeiende leegstand in het Oude Centrum. Inmiddels staan er meer dan tien panden leeg. Daarnaast staat een aantal winkeliers op omvallen, omdat zij hun rekening en de absurd hoge (vaak meer dan 1.000 euro per maand) niet meer kunnen betalen.

Bewoners worden door de gemeente zelfs uit hun huis gezet. De familie Roos is twee weken geleden dit overkomen, omdat zij naar hun zeggen ruzie met de buren hadden. Op zich konden zij nog wel hun huur betalen, maar navraag bij een bevriende gerechtsdeurwaarder leert dat het aantal huurachterstanden binnen Leidschendam- Voorburg steeds groter wordt.

Ook in het nieuwe Leidschendam Damcentrum is de crisis voelbaar. De appartementen zijn nog altijd niet verkocht. Trek deze lijn door naar de huizenverkoop binnen de gemeente dan is hier ook de landelijke tendens voelbaar dat het allemaal veel langer duurt.

Deze constatering zal menigeen de wenkbrauwen doen fronsen, maar het is daarom in veel opzichten belangrijk dat de krachten worden gebundeld. Mijn gedachten gingen overigens nog wel even terug naar uitspraken van wethouder Houtzager en burgemeester Van der Sluis, die tijdens raads- en commissievergaderingen aangaven, dat het allemaal zo goed gaat met de lokale economie.

De leegstand in het Oude Centrum, de omvallende winkeliers, het failliete Panagro, de sluiting van Hokatex, het vertrek van Dura Vermeer en de stagnatie in de lokale huizenmarkt bewijzen momenteel het tegendeel. Met een aantal ondernemers die snel uit het CBS-gebouw moesten, gaat het overigens ook een stuk minder dan voorheen.

Reageren? Mail naar info@bartbakker.eu

Uit de krant