De politiehelicopter is steeds vaker boven Voorburg te zien (foto: PR).
De politiehelicopter is steeds vaker boven Voorburg te zien (foto: PR).

BLOG: Leidschendam-Voorburg veilig?

Blog 32 keer gelezen

LEIDSCHENDAM - Voelen mensen zich veilig in onze gemeente? Een eenvoudige vraag, die echter moeilijk is te beantwoorden. Het is in elk geval opvallend dat de plaatselijke politiechef onlangs in het AD verkondigde dat het aantal inbraken in de gemeente enorm is teruggelopen.

Door Bart Bakker

Ik kan echter zomaar een groot aantal inwoners opnoemen die zich niet veilig voelen. Dan doel ik op straten als de Parkweg, het Oosteinde, het Oude Centrum, de Rozenboomlaan, Rusthoflaan, Van Deventerlaan, het Kon. Julianaplein, bij de Oude Haven, en de Pr.Bernardlaan. En in Leidschendam geldt dit voor de straten in en rond het Prinsenhof en bij de Sluisjes. Ook zijn er verhalen hoorbaar over incidenten rondom de Damstraat. De mensen die zich zorgen maken zijn overigens geen ouderen, maar dertigers en veertigers.

Daarbij valt het op dat de politiehelicopter vrijwel wekelijks boven Voorburg is te zien. Soms vliegt de helicopter behoorlijk laag over de wijken. "Het is weer zover", klinkt het dan op straat. "Ze zijn weer op zoek naar een aantal inbrekers".

Er zijn door veel inwoners dure alarmsystemen aangeschaft om zich veilig in huis te voelen. Daarbij houden bewoners als een soort onzichtbare buurtwachten de woningen van zichzelf en hun buren in de gaten. Zodra de kinderen buiten gaan spelen, worden ze door ouders nauwlettend gevolgd. Het punt is dat ze volkomen gelijk hebben.

Er lopen door sommige straten zwervers rond, waaraan de wijkagenten helemaal niets doen. Daar komt bij dat er onlangs terecht geklaagd is over agressieve hangjongeren. Maar ondanks allerlei toezeggingen van burgemeester Van der Sluis in de gemeenteraad is iedereen gewoon over gegaan tot de orde van de dag. De situatie is nog steeds hetzelfde. Deze jongeren zijn op sommige plekken nog te nadrukkelijk aanwezig.

Positief punt is wel dat de politie in deze wijken een aantal keren snel ter sprake is geweest als er onraad was. Maar dat neemt niet weg dat een groot aantal inwoners uit onze gemeente zich nog altijd onveilig voelt. Een aantal van hen heeft daarom stroomstootwapens op internet aangeschaft.

 

Uit de krant