Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

REGENBOOGZEBRAPAD

  •   keer gelezen   Column

Mooi woord met scrabble. Regenboogzebrapad. Schraap je punten binnen. Hoeveel punten weet ik niet. Ben namelijk de grootste spelletjeshater van Europa en omstreken. Als ik aan gezelschapsspelletjes denk, komt altijd dit zinnetje bij me boven: "Mens, erger je wel!"

VVD is tegen een regenboogzebrapad in het Damcentrum. Het verbaast me overigens, dat er na het uitgekauwde Zwarte Piet gezeur zich nog geen alternatieve pro-zebragroep meldde. Omdat we, anno nu, toch echt niet over een edel dier als de zebra mogen lopen. Zoiets als de groep "dwaze blokkeer zebra`s".

VVD dus tegen. Slecht voor verkeersveiligheid. Buiten dit imponerende statement, een andere vraag. De acceptatie van homo`s en lesbiennes. Moeten we dat zo benadrukken? Zal een gekleurd zebrapad het kleinburgerlijke brein van die discriminerende gemankeerden updaten?

Wie zo ongekend bekrompen is zal deze oversteekplaats niets zeggen. Dat soort lieden zijn gevangen in hun schrale wereldje, dat overloopt van homo vooroordelen, clichés en domheid. Voor hen is het huidige zebrapad prima gekleurd als notoire zwart-wit denkers.

Terug naar de kern. Regenboogzebrapad. Onveilig, predikt een VVD tante. Eerst iets anders. Ik vind zebrapaden sowieso gevaarlijk. Zowel voor voetgangers als voor overig verkeer. Heb een bloedhekel aan voetgangers, die menen voorrang te hebben bij een zebrapad. Ze némen voorrang, terwijl ze het moeten kríjgen.

Dan stapt zo`n type zonder te kijken de straat over, terwijl ik bijna niet kan stoppen. Of, omdat ik te dichtbij ben, of dat er een andere auto vlak achter me rijdt. Maakt hun niets uit! Ik heb voorrang, dus ik steek over. Die houding haat ik. Zal altijd stoppen, maar het moet wel kùnnen. En dan die verongelijkte blikken, terwijl ze zelf het overzicht hebben van een gegrilde kip.

Tante VVD zegt letterlijk: "''Een regenboogzebrapad voegt als los symbool niks toe aan het Damcentrum dan wel aan het beleid. Betrek liever de basisschool, de ondernemers en bewoners erbij en kom samen tot een andere mooie vorm die dan ook écht onderdeel is van de buurt en niet alleen iets is van de tekentafel.''

Zucht! Diepe zucht! Hoe sprokkelt dit vrouwtje binnen twee zinnen zoveel hocus pocus waanzin bij elkaar? Op zich knap. Dat zebrapad hoeft helemaal niets toe te voegen aan het Damcentrum, mevrouwtje. Het dient als acceptatiesymbool voor niet erkenden. En dan die klakkeloze onzin brij over basisscholen, ondernemers en bewoners. Hoe had u dit gedacht? Leg uit, meissie!

Het braakt zoveel ondoordachte onzin uit. Ze pleit voor "een gezamenlijke mooie vorm die echt onderdeel is van de buurt". Lees dat nog eens goed over. Daarbij kletst ze, "niet alleen iets van de tekentafel". Overheid personeel krijgt les in "normaal leesbaar Nederlands". Misschien kan betreffende vrouwtje zich ook inschrijven.

Of er zo`n gekleurd zebrapad moet komen, weet ik niet. Ik accepteer volledig anders geaarden. Heb wel moeite met zo`n overkokend raadslid. Zoiets bestuurt ons. Gezien haar lukraak plannen en lariekoek weet ik ook nog wel een onzin woord. Welk woord?

Onraadslid

Meer berichten