Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

LOGO

Column 465 keer gelezen

Nieuw logo. Aangepast aan digitaal tijdperk. Hopman Klaas Tigelaar is een trotse burgervader. Hij vindt het logo goed passen bij de gemeente en beoordeelt het, net als een bouillonblokje van Knorr, als krachtig.

Daar is een aantal burgers het niet mee eens. Zij schimpen naar hartenlust onder dezelfde noemer dat dit geld wel beter gebruikt kon worden. Kort door de bocht: liever rechte stoeptegels dan zo`n logo.

Andere klachten? Geef dat geld aan Het Veur Theater en jeugdzorg. Zo voeren opponenten meer redenen op. Soms schappelijk onderbouwd, vaak wat ongenuanceerd en geschreven met een in emotie en onderbuik gedoopte pen.

Geen idee wat deze logotransformatie kost. Heb logo wel gezien. Eigenlijk interesseert het me niets. Als ik weer zo`n brief krijg met de aanhef, 'Aan de bewoner van dit pand', raak ik niet direct in opperste staat van extase door een logo. Lig niet meteen aan de beademing. Zie het niet eens.

Wil het logo als betrokken burger graag met u doornemen. Lijkt me nuttig. Zo`n positieve jongen als gids is nooit weg, tòch? We gaan het krachtige logo eens tegen het licht houden. Zoekt u eerst dat logo op internet. Hebbes? Gaat u mee?

Bovenaan een soort kroon met drie fleurons, beugels. Die moeten drie kernen uitbeelden. Briljant gevonden. De middelste moet Leidschendam zijn, de linker Stompwijk en (uiteraard) rechts Voorburg. 

Geniaal, want Leidschendam staat recht overeind en de overige twee staan schuin uit het lood.

Symbool voor drie prachtige kernen, die totáál niet bij elkaar passen. Op logo wijken ze met zichtbare weerzin af! De een wil naar links, de ander naar rechts. Grotere tegenstelling is er niet. Stompwijk heeft totaal niets met Voorburg en dat geheid visa versa. Leidschendam als schokbreker er tussenin. Pluim voor ontwerpers!

Daaronder een soort snor. Onduidelijk wat ontwerpers bedoelen. Dat het met hun bonus wel snor zit? Las, dat het de Vliet moet verbeelden. Dat getekende stroompje loopt niet echt lekker met die haakse bochten. Nee, het is een snor.

Waarschijnlijk beeldt het de verontruste bewoners uit, die de bui letterlijk boven zich zien hangen. Bui van stikstof, CO2-narigheid en roet -en fijnstofdeeltjes. Die snor is toepasselijk opgevoerd. Het zegt niets anders dan: “Lazer op met de verwachte Mall-files! Druk je snor!”

En dan dat onderste symbool. Een niet sluitende cirkel. Wat betekent dit? Logo niet af? Inkt op? Dat we in onze gemeente de cirkel maar niet rond krijgen? Geen idee. Hoop niet, dat de vele klagende opponenten van dit nieuwe logo gelijk krijgen met hun pure geldverspilling.

Want, dán is het symbool duidelijk. Dan vermoed ik, dat deze niet gesloten cirkel wel eens “het gat in de begroting” zou kunnen uitbeelden. Overigens meenden de ontwerpers, dat dit logo de hechte (…) verbondenheid van drie kernen Leidschendam, Stompwijk en Voorburg als één gemeente uitstraalt.

Wat dus dat gat in die cirkel werkelijk symboliseert?

Het immense hiaat in hun denken!

Uit de krant