Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

TOILETROL

  •   keer gelezen   Column

In 3020 dreunen ze een andere prominente gebeurtenis op. Dat historisch orgasme wordt digitaal in de hersenpan geïmplanteerd. De toekomstige scholier leert dan: “Vroeger, in 2020, vond een wrede oorlog plaats”. Dus dreunen uw verre nakomelingen niet langer monotoon op: “1815, Slag bij Waterloo”, maar “14 maart 2020, Weekendslag om de Toiletrol”. Die staat.

Wat is wijsheid? Beleggen in obligaties of vastgoed? De hete hangijzers. Koersgevoelig en risicovol. Is nu over. Uit alles blijkt, dat beleggen in toiletrollen het meest lonend is. Iets als: “Koning, Keizer, Admiraal, beleggen kunnen we allemaal!”

Woon nu 70 jaren in dit land. Reisde de hele wereld over. Overal dezelfde herkenning. “Holland? Cruijff, klompen, tulpen!”. Voorbij. Wanneer u nu buiten de grenzen komt, wordt u meteen gebrandmerkt. Nu luidt het: “Holland? Toiletrollen, tòch?”. Met meteen de brandende vraag: “Ook rollen in Delfts Blauw?”

Wat is toch die Pavlov reactie? Belletje rinkelt, hondje begint te kwijlen. Rond 1900 had Pavlov nooit de volgende reactie kunnen bedenken. Virus waart rond? Dus papieren voor de stront! Het bleek een Pavlov automatisme, een dwangmatige activiteit van een ontspoorde natie.

Wie had kunnen bedenken, dat toiletpapier meerwaarde zou genereren? Nog even en de toiletrol is aftrekbaar bij de belasting. Wat bezielt de graaiers? Als je toch wilt hamsteren, sla dan voedsel in. Ik poneer een biologische wetmatigheid in deze ongewisse tijden. Wetmatigheid? Ja, hamster meer voedsel en enige toiletrollen, want wat er van boven niet in gaat, komt er van beneden ook niet uit.

Vind hamsteren complete waanzin. Verbazingwekkend kuddegedrag. Voorraadje inslaan voor ouderen, chronisch zieken en lieden, die niet zelfstandig kunnen winkelen, is legaal. Voor de rest is het zielig en heel primitief. Misplaatste mentaliteit of we maanden lang opgesloten worden in een donkere vochtige kelder. Onderschat de uitbraak niet, maar voel geen enkele drang om de schappen leeg te plunderen.

Dus zitten hele volksstammen nu thuis met tientallen pakken toiletpapier. Kunnen ze eindelijk weer rustig slapen. De toiletrol is het nieuwe goud. Menige kleuterjuffrouw dreigt straks te verzuipen in lege toiletrollen.(“Waar is jullie juf?” “Daar onder die stapel!”) Toiletrol, van futiel niemendalletje opgewaardeerd tot kostbare zeldzaamheid.

Ook een idee als cadeau voor een verjaardag. Geen flesje wijn, boek of andere prullaria. Die tijd is voorbij. Wil je scoren bij de jarige, schenk hem dan een gezinspak Edet. Kun je er bij een dame nog even ludiek een dozijn pakjes maandverband bij doen. Vergeet het felicitatiekaartje niet. Tekst? Zou zeggen: “Ze leven lang, ze leven hoog. Veeg met dit cadeau je kont maar droog!”

Hamsteren, vind het zo armetierig. Zo beperkt. Ja, er heerst een vervelende ziekte. Allemaal waar. Het maakt van ons nog geen land in oorlogsgebied met dreigende hongerlente. Hoe ik het dan wil typeren? Simpel, nuchter.

Stront aan de knikker. Meer niet!

Meer berichten