Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

BEK DICHT!!!

  •   keer gelezen   Column

Wilders, Baudet en Klaver moeten hun grote bek eens dicht houden. Zo, die ergernis is er meteen uit. Irriteer me mateloos. Krijg uitslag van die gasten.

Mark Rutte is een geslepen jongen. Dat weten vriend en vijand. Toch heeft hij mijn sympathie. Dat ogenschijnlijk onbekommerde en joviale. Die houding, terwijl miljoenen (!) jou dagelijks kritisch langs de maatschappelijke meetlat leggen. Kan hem goed hebben. Bedoel daarmee niet de VVD. Mark Rutte, de persoon.

Mark kan ook héél driftig zijn. Berucht is letterlijk zijn slaan met deuren als iets hem niet zint. Dan loopt hij rood aan en is ziedend. Wie hem vervolgens twee minuten later op het Binnenhof tegenkomt, kan rekenen op een monter: “Hoi, alles goed?” Om met een amicaal handgebaar zijn weg te vervolgen.

Mark is slim en met afstand de beste debater van ons land. Behendig, met kwinkslagen en fenomenale dossierkennis. Hij vindt altijd een uitweg en heeft meer woorden in zijn bagage dan er in de Dikke Van Dale staan.

Een leugentje is hem zeker niet vreemd. Maar wijst u mij een politicus aan, die nooit even listig een zijpad bewandelde om iets te verbergen of te gloriëren. Lokaal, regionaal of landelijk. Vaak geen haar beter dan Mark. Maar ja, hoge bomen…!

Wilders, Baudet en Klaver representeren een andere categorie. Ze hoeven het niet eens te zijn met Rutte. Integendeel. Oppositie en kritische kanttekeningen zijn nuttig en houden Rutte bij de les. Daar gaat mijn gigantische aversie ook niet over.

Hun afstotelijke strategie, steekt me. Hun uitgangspunt is niet een beter Nederland. Hun doel is beschadigen van het beleid in het algemeen en van Rutte in het bijzonder. Dat knelt. Schoppen om te schoppen. Slaan om te slaan. Om er per saldo zelf beter van te worden bij volgende verkiezingen.

Draag zelf eens iets bij voor het algemeen nut. Slechts minpunten aandragen is armoedig. Zelf niets toevoegen en non-stop ageren. Niet uit intrinsieke overtuiging, maar vanuit een haast ziekelijke dwangmatige hang om Mark Rutte te beschadigen. Daar schiet een land dus niets mee op.Wilders tettert altijd over “vrije meningsuiting”. Zeggen, wat je wilt. Nonsens. Er bestaat ook nog zoiets als fatsoen en een gevoel voor beschaving. Tetteren, wat je wilt zonder enige vorm van decorum, is platvloers en ordinair. Zo regeer en verbind je geen land.

Onderbouwde kritiek op Mark Rutte mag. Als je echter niet verder komt dan “dat Rutte experimenteert en speelt met mensenlevens”, dan voeg je niets doelmatigs toe. Crisisbeheer maakt plaats voor ongenuanceerde en nu totaal misplaatste partijpolitiek. “Vrijheid van meningsuiting”, blèrt Wilders dan. “Onverantwoorde provocatie”, blèr ik terug.

Baudet presenteert zich als hoogbegaafde boekengeleerde. Poneert, met kilo`s Eigenheimers in de keel, stuitende kritiek op Rutte als “laksheid, incompetent, onkunde en gebrek aan leiderschap”. Zo ook, de met opgestroopte mouwen zelfbenoemde politieke popster, Klaver. Zelden betrapt op iets nuttigs.

Mark Rutte luistert nu naar deskundigen en handelt ernaar. Prima strategie. En de drie biggetjes? Ach, u weet wel.

Holle vaten!

Meer berichten