Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

TWEE LINTJES

Column 492 keer gelezen

Lintjesregen gaat door. Ondanks mondiale ellende en bijbehorende geestelijke- en financiële malheur. Lintjesregen, vaak een kolderieke folkloristische bijeenkomst. Dit oubollige rendezvous ga ik renoveren.

Uitreiking vindt plaats op vrijdag 24 april. In aangepaste vorm. Prima. Wil namelijk meedenken over de nominaties. Normaal interesseert me deze jaarlijkse poppenkast (“Ik was totaal verrast!”) niets. Maar nu wel.

Dit jaar een tegendraadse uitreiking. Dit jaar worden slechts twee onderscheidingen uitgereikt. Pardon? Twee, daar blijft het bij. Hoeft niet perse stijf ceremonieel, maar wel met onderstaande toelichting en volgens bepaald protocol.

Twee decoraties. De eerste is de 'Orde van de Nederlandse Beschermengel. Eén onderscheiding voor alle mensen, die zich belangeloos of vanuit professie hun extreme best deden om ons door deze helse tijd te loodsen. Geen specifieke namen om het risico te ontlopen een groep te vergeten.

Een onverdeelde uiting van waardering. Vanuit het volk, willekeurig uitgereikt aan een van de vele belangeloze strijders tegen deze narigheid. Hoeft geen tv-viroloog of een verpleegkundige te zijn. Geen politicus of arts. Speld deze nationale onderscheiding op bij, pak `m beet, tante Jans, die eten bracht aan het hoogbejaarde echtpaar onder haar. Eén lintje, geen lintjesregen. Oprechte blijk van waardering voor allen, die zich op welk niveau dan ook, hebben onderscheiden door over de eigen grens heen te stappen en hulp te bieden aan hulpbehoevenden. Als tante Jans, dus.

Dan nomineer ik een tweede groep. Die verdient zeker een lintje. De asocialen en hufters, die het niet kunnen laten hun onbeschaafde gedrag te exploiteren. Die, niet besmet met enige fatsoen, zich gedragen als randdebielen. Die agenten en buschauffeurs in het gezicht hoesten en spugen, omdat iets hen niet bevalt. Die ook geestig melden, dat ze geïnfecteerd zijn. Klopt voor 100%. Deze onaangepaste imbecielen zijn zeker besmet. Hun bloed bestaat uit 50% 'knettergek zijn' en voor 50% uit 'eng gedrag'. N aarlingen en consorten, die zich te belazerd voelen om breed maatschappelijk mee te denken en er naar te handelen. Wat wel in hun voordeel pleit is het gegeven, dat ze met hun gelimiteerde intellect niet kùnnen snappen wat 1,5 meter inhoudt.

Hoe bestaat het, dat er in deze angstige tijden er nog steeds hufters rondlopen die blèren: “Hoezo winkelwagentje, rot op!” Die steevast onaangepast gedrag vertonen. Zakkenwassers, die te beroerd zijn om zich aan de regels te houden. Maar die bij eventuele besmetting toch jankend behandeld willen worden door artsen en verpleegkundigen, die wèl hun beste beentje voor zetten.

Tenslotte de criminele engerds die misbruik maken van deze crisis. Die ouderen belazeren en hen via liederlijke smoesjes bestelen. Proleten die vals collecteren voor de eigen ik. Griezels die niet bestaande mondkapjes aanbieden tegen torenhoge bedragen. Dan ben je tot in de kern van het bot bedorven.

Deze groepen klootzakken verdienen dus op 24 april óók een lintje. In de Orde van de Nederlandse Leeuw? Nee, een andere.

In de Orde van de Nederlandse Etterbak!

Uit de krant