Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

MONDKAPJE

  •   keer gelezen   Column

Buiten vele slachtoffers vindt er nog een drama plaats. Krijgt onvoldoende aandacht. Slechts zijdelings. Een ramp op zich. Oké, rampje, dan.

Devaluatie van het mondkapje. Symbool uit ver verleden. Logo van boeven uit het Wilde Westen. Met getrokken colts banken overvallen in desolaat gehucht. Achtervolging door sheriff en kornuiten. En je wist het, sheriff met strakke kaaklijn en goede kop. Schurk, Hollywood misbaksel met dat beruchte monddoekje voor z`n pokdalige boeventronie.

Schurk, ook een verdwenen woord. Schurk had iets romantisch. Holleeder, een schurk? Zoiets bekt dan niet lekker. Woord heeft afgedaan. Heet nu, crimineel. Terug naar mondkapje. Toen wij in Tokio rondliepen bleek het gemeengoed. Met opzienbarende uitleg. Niet alleen tegen smog en verkoudheid, maar ook omdat vrouwen zich niet hoeven op te maken en zo snel van huis naar winkel en weer terug konden lopen. Lieve dames, ideetje?

Mondkapjes in medische wereld zijn uiteraard normaal. OK-personeel, tandartsen en mondhygiënisten. Vanzelfsprekend. Gaat nu veranderen. Als ik het goed beluister krijgen we een mondkapmaatschappij. Woord alleen al is geheid succes bij scrabbel.

Gaan we die kant op? Geen idee. Net als de 1,5 meter samenleving. Weet u, daar geloof ik helemaal niet in. Tuurlijk, we zitten nu in het oog van de storm. We luisteren terecht gedwee naar specialisten. Maar ons kent ons. Als het virus zelf is gestorven, gaat alles weer als vanouds. Wedden?

Zie ons niet eeuwig met een mondkapje lopen. Gebeurt gewoon niet. Geloof er niets van als ik hoor, dat “we nooit meer terugkeren naar oude situatie”. Maar goed, dat mondkapje. Gaat dit dan een onderdeel vormen van onze dagelijkse outfit? Sokken, schoenen, ondergoed, broek, blouse en mondkapje.

Neem u nu mee naar een mooie zomer. Hoge temperaturen en veel zon. Lopen we allemaal met ons mondkapje over straat en liggen we ermee hutjemutje op het strand. Enig idee, hoe dat er uit ziet als u de hele dag in de zon hebt gelegen en het kapje thuis afdoet? Of je mond –en klauwzeer hebt.

Ook gezellig, zitten op volgepakt (dus mondkapje) terras met biertje, wijn en bitterballen. Of u eet patatje oorlog en loeihete kaassoufflé. Daarna ijsje met drie bolletjes. Werk dat maar eens naar binnen. Benieuwd. Via ritsluiting? Klittenbandklepje? Succes.

Ook gezellig. Bezoek, dat komt gourmetten. Zit je met z`n zessen genoeglijk aan tafel, staar je naar vijf mondkapjes tegenover je. Wel een voordeel. Sommige familiekoppen kon je toch al niet pruimen en daarbij heb je geen servetten meer nodig. “Elk nadeel heb”, nou u weet wel.

Waarom ik dit schrijf? Omdat ik persoonlijk genoeg krijg van hysterie. Corona is zeer ernstig. Er vallen veel doden te betreuren en er is sprake van een moeilijk revalidatieproces. Daarbij allerhande financiële drama`s!

Maar enige nuchterheid kan nooit kwaad, want eens zijn we weer terug bij ons reguliere leventje. En hoe ik dan terug kijk op de huidige waterval van meningen via de media?

Dat waren slechts doekjes.

Voor het bloeden.

Meer berichten