Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

KEUTEL KIFT

  •   keer gelezen   Column

Genieten deze week. Van corona versoepeling? Nee, geen last van. Kapper? Ben maandag weer geknipt. Heerlijk. Waande me langzamerhand terug in jaren `70. Nog even en ik moest weer een broek dragen met wijdere pijpen dan de Maastunnel breed is.

Politieke partijen Denk en 50Plus. Dát was pas leuk. Eigenlijk triest. Een oceaan aan leedvermaak. Excuses, daarvoor. Denk en 50Plus. Dat soort bokkige kleuters moet ons vertegenwoordigen. Het ontstijgt nauwelijks het niveau van: “Het is mijn bal. Jij mag dus niet meedoen!”

Wat een kolderieke vertoning. Over Denk kunnen we kort zijn. Kleingeestige machtswellustelingen. Zij wilden de minderheden vertegenwoordigen. Prima idee. Niet, dus. Kleine dictators. Niet te beroerd om elkaar ritueel een blok slagersmessen in de rug te steken. Halal, dat dan weer wel.

Smerige roddels en meer ranzige achterklap. Dan vertegenwoordig je lekker positief de achterban. Hoopvol kozen veel medelanders de hun aangereikte kandidaten. Die zouden hen naar gelijke hoogte loodsen aan de Nederlanders. Zouden, ja.

De grap is natuurlijk de naam van de partij. Heb ik dikke lol over. Een naam geeft een indicatie over het gedachtengoed achter hun ideologie. Hang je een partij aan op. Dat hebben we geweten. Je noemt de partij “Denk” en dan mag je verwachten, dat er wordt nagedacht. Laat dat nou het laatste zijn, dat ze deden. Een peuterpartij vol rancuneuze macho`s.

Nee, dan 50Plus! Ook daar waren de verwachtingen torenhoog. Wanneer je de 50 bent gepasseerd mag je enige levenservaring, wijsheid en beheersing verwachten. Niet, dus. Het blijkt een stelletje peuters met gedragsproblemen. Op de basisschool zou je ze laten testen.

Dit soort weerbarstige dwarsliggers moeten het gearriveerde deel van het volk vertegenwoordigen. Voor hen in het strijdperk treden. Hoog opspelen als er voor bejaarden onrecht dreigt. Nu blijkt, dat ze niet verder komen dan jeugdpuistjes gedrag. Theater van de lach? Nee, van de afgunst.

Henk Krol is de spil. De rest functioneert slechts als behang. Henk heeft een gave. Hij is charmant en benaderbaar. Je kunt niet boos op hem worden. Maar, pas op. Henk is niet wat het lijkt. Die kan je met een glimlach, schouderklop en aai over de bol de oven van het crematorium in prijzen.

Henk, het haantje op de kerktoren. Waait met alle winden mee. Strompelt nu verder met “Partij zónder Toekomst". Henk is linke soep. Die slaat je op de schouders, vleit de arm om je heen en thuis ontdek je, dat je je portemonnee kwijt bent. Zoiets, dus.

Maar, ik moet toch om beide partijen glimlachen. Niet, omdat ze zo leuk zijn. Wel om hun onmacht en kinderlijk geklier. Fröbel trammelant, keutel kift. “Denk”, die nog nooit nadacht. 50Plus, die niet verder komt dan 50Min. Een farce, een aanfluiting. Kleuter kabaal met een smerig ranzig randje.

Misschien kunnen de twee partijen fuseren. “Denk” is een nietszeggende kliek. Schaamteloze potentaatjes. En Krol met z`n voormalige 50Plus? Weinig sexy voor ouderen. Fusie? Ja, prima! Naam?

Fifty Shades of Shame

Meer berichten