Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

HHSZA

  •   keer gelezen   Column

Zeg maar dag met je handje. Komt niet goed. Jammer voor Bert van Leeuwen. EO-koorknaapje gaat kopje onder.

Vanwaar deze wijsheid? Zien, lezen, luisteren. Maatschappij is veranderd. Weg familieruzies, misverstanden en kinnesinne. Engeltjes (met harp) dansen om ons hoofd. Vogeltjes fluiten en we ruiken de frisheid van limoenen. We zijn ondergedompeld in een geurend bad met een mix van Dash, Lener en een vleugje Robijn.

Althans, die indruk krijg ik. Ruzies sterven uit. Koek-en-ei-maatschappij. Alles rijmt. Weg zijn de stekeligheden. Vaarwel heibel en trammelant. Paradijs is neergedaald op aarde. We leefden nog lang en gelukkig in 'het nieuwe normaal'.

Scherts? Mensen doen een beetje raar. Over knuffelen repte ik eerder. Is er niet beter op geworden. De heersende ziekte doet iets in mensen ontwaken. Soort curieuze nestdrang.

We zitten een kwartaal enigszins geïsoleerd. Onpraktisch, maar wat dan nog? Waarom treedt een volk massaal buiten de oevers? Contacten zijn even niet makkelijk. Komen we echt wel overheen. Ben zelfs blij dat ik sommige lieden minder zie. Kan toch ook?

Begrijp best, dat ouderen, mensen met een beperking en dementerenden buiten deze categorie vallen. Voel ik heus wel. Voor het overige word ik knap weeïg van al dat plakkerige gezeur en gemekker over het gemis van sociale contacten. Drie maanden. Doe normaal, denk ik dan.

Kranten en tv staan bol van de agogen, die ons van een handleiding willen voorzien. Een gebruiksaanwijzing om deze bizarre tijd te overleven. Daar krijg ik enge bulten van. Gewoon even aanpassen. Over en sluiten. Maar nee, dan volgen er weer de onvermijdelijke cursussen om het fatale isolement te tackelen.

Verdienen mensen geld mee. Zal een paar tips van hen noemen. Voor alle duidelijkheid, ik verzin dit niet achter de computer. Ik lees en hoor het. Ik citeer: “We moeten met z`n allen door dit diepe dal. Ellendig, maar we moeten uit dit dal weer opklimmen”. En dan volgen een paar cruciale tips, die het verschil maken tussen leven en dood.

Komt ie! “Doe iets, wat je lang hebt uitgesteld”. Ik denk dan vilein aan bezoekje schoonmoeder. Je wilt nu plots wel, maar mag het helaas (…) niet. De agoog pruttelt verder. “Eet gezond en luister naar fijne muziek”. Op dit soort apekool is iemand ooit afgestudeerd. Vrij vertaald, als ik een appel pak en linzen vreet in plaats van steak, ben ik minder eenzaam. Gut, oh gut.

Er bestaan ook online cursussen om eenzaamheid tegen te gaan. Online cursus! Mijn hemel, moet niet gekker worden. Even gedoe om een rondwarende ziekte en we moeten meteen weer aan het cursus-infuus om wijze lessen druppelsgewijs te implanteren. Ons land bestaat uit cursus maniakken.

Dus, Bert van Leeuwen, stop familiediner. We hunkeren naar elkaar. Weg met vetes en gekonkel. Voor jouw format is geen plaats meer. Nieuw EO-programma? Naam? VZK. Volk zoekt knuffel. Kan beter? HHT, dan? Heel Holland Troetelt. Of misschien HHSZA?

Heel Holland Stelt Zich Aan

Meer berichten