Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

KLEREWIJVEN

Column 619 keer gelezen

Leidschendam - Stam uit 1949. Zit ver over de helft. Hopelijk nog geen reservetijd. Mag toch wensen dat er wat rek zit in mijn vertrektijd. Ga er gemakshalve van uit. Hoop doet leven.

Sinds 1949 kijk ik dus naar onze maatschappij. Vanuit de aan mij toegereikte som der delen. Pardon? Die delen construeren je vorming, denkwijze en mate van beschaving. Tel daarbij op je, van nature, toebedeelde karakter en je levenshouding laat zich sluitend verklaren.

Met die achtergrond ben ik het spoor geheel bijster. Snap dat bakvisjes niet meer hysterisch worden van Connie Froboess, die 'Zwei kleine Italiener' romantiseerde. Dat pubers niet weg zwijmelen bij Sissi, de jonge keizerin. Zelfs ík ben niet in die tijd blijven steken.

Snap, dat meisjes in andere tijd opgroeien. Zonder nationaal gangbare eenheidspony op voorhoofd geplakt of petticoat. Het zoetsappige “Spiegelbeeld” van Willeke Alberti is niet langer handzaam en 'Morgen ben ik de bruid' , zeker niet. Na drie mislukte huwelijken beseft Willeke nu: “Morgen hèb ik het verbruid”. Ze gaat wel héééééél goed om met ex-partners. Fijn, meid. Blij voor je.

Waar ik heen wil? Naar 'Opsporing Verzocht' en Hemelvaart. Criminelen blijken niet langer ongeschoren rotkoppies te hebben. Niet langer verzonnen karikaturen van de striptekentafel. Inclusief streepjespak en nummer op de borst.

Steeds vaker pubers, twintigers of volwassen vrouwen. Zij bezondigen zich aan akelige soorten van criminaliteit. Beroven in supermarkten op slinkse wijze oude dametjes van hun portemonnee. Om later met afgekeken pincode honderden moeizaam gesprokkelde AOW-euro`s te jatten. Geld, vaak trouw gespaard voor kleinkinderen.

Ellendig en laf. Achter een winkelende bejaarde met rollator aan jagen. Misselijkmakende asociale mokkels. Afgrijselijk gedrag. Bejaarden, die moeizaam in vakken van de super naar hun product speuren. Die aanspreken, afleiden en slinks beroven. Dan snel de buit omzetten in merkkleding. Deze engerds noemen wij thuis zwaar geërgerd, 'klerewijven'.

Ben furieus. Zo laf, doortrapt, verwerpelijk. Bah! Er blijkt nu ook een andere categorie rond te lopen. Zagen we bij de aangevallen BOA`s op Hemelvaartsdag. Dat ze bestookt werden is al laakbaar en kleingeestig. Dat daar ook vrouwen tussen liepen om te meppen is ontluisterend. Soort perverse vrouwenemancipatie.

Vrouwen, die schelden, spugen, slaan en schoppen. Hoe verzin je het? Niet, dat dit legaal is voor mannen. Ook dat is zwakzinnig opgefokt tuig. Maar vrouwen en meisjes die daar steeds vaker aan meedoen. Walg daarvan. Zal je primitieve dochter zijn. Ik ouderwets? Donder even lekker op!

Dit draait niet om de tijdgeest. Het draait om aangeleerde normen en waarden. Die zijn veranderlijk in de tijd. Klopt! Maar er is altijd een basis. Een grondbeginsel. Slaan, schoppen, spugen en jatten zijn niet tijdgebonden. Dan deug je gewoon niet. Zitten er schakelingen los.

Dat het vrouwelijk deel zich nu vaker zorgwekkend manifesteert is even verbazingwekkend als verontrustend. Vrouwen, die BOA`s krijsend te lijf gaan. Die stelen van bejaarden. Die vrouwen zijn net zo giftig als het coronavirus. Hoezo nou, coronavirus?

Omdat ze me de adem benemen!

Uit de krant