Logo hetkrantje-online.nl
Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
COLUMN

PRIKKELEND

  •   keer gelezen   Column

Nooit moeite met schrijven. Gaat vanzelf. Nu, luxeprobleem. Veel opvallende onderwerpen in dezelfde Pinksterweek. Kies drie items.

Items hebben iets gemeenschappelijks. Buurtjes Den Haag krijgen nieuwe burgemeester: Jan van Zanen. Man die pas opnieuw benoemd werd in Utrecht en letterlijk (Lees: Letterlijk) kraaide: “Utrecht, stad van mijn dromen. Tolerant en toegankelijk. Ik geef er alles voor”. Om de uitsmijter te kakelen: “Ik kan en wil niets anders” (Lees: Niets).

Gezwets. Ge-O-H uitstoot. Nog geen 6 maanden later zwicht hij voor een beter bod. Zoiets prikkelt me. Haagse pers slaat op hol. Voorbeeldje? Jan draagt bretels. In verschillende kleuren. Jan zingt en zwemt. Is ook een zwaargewicht. Wow. Breaking news.

Zijn gebral “Ik kan en wil niets anders” ruikt naar bedrog. Zeker als je even later je droomstad in de steek laat voor iets groters. Berucht is zijn bloedhekel aan vuurwerk. Zo`n houding, Jantje, gaat eind december voor een knalfuif zorgen. Onder de titel, “Oh, oh, Den Haag!”

Oké, buurtjes; vanuit ons dorp van harte. Peter Jan Rens. Ook prikkelend. Getrouwd, failliet, gescheiden, hertrouwd en nu laat zijn vrouw hem in de steek voor een andere vrouw. Soapserie waardig. Hij speelde meneer Kaktus. Gezien zijn miserabele privéleven had hij beter de naam van zijn tegenspeler kunnen dragen. Die heette, 'Kweetniet'.

Peter Jan Rens, meneer Kaktus, prikkelt. Hebben we er al twee, die prikkelen. Roeptoeter J. van Zanen en P.J. Rens. Grappig dat Jan van Zanen (“Ik wil alle Hagenaars leren kennen!” Weer gezwets, dus!) zich altijd voorstelt als “Jan van de gemeente”. Sterke twijfel of “van de gemeente” voor doorsnee burgers een warme aanbeveling is.

Wat me ook prikkelt is koffie. Ben er gek op. Hoeveel ik drink? `s Ochtends twee Senseo, in de middag twee L`Or cupjes en `s avonds de laatste twee Senseo. Allen, extra strong. Zes koppen per dag. En dat blijkt dan weer fout.

Er is een koffie hetze ontstaan. Door over het paard getilde yuppen. Koffie is cult. Ik wil een bakkie. Mag niet! Moet nu via de 'zetmethode van een barista'. Zie nu een kop koffie verschijnen met een hartje in de crème. Daar zijn cursussen voor. Met diploma. Ach, ja.

Daar leer je termen als “koffie met ronde body”, “fluweelachtige textuur”, “sterk karakter en evenwicht” en uiteraard “contrasterende, gebrande tonen”. Bombastische kwalificaties voor een simpel bakkie pleur. Zie mezelf toch echt niet naast mijn vrouw zitten en zeggen: “Poeh, meid, heerlijk bakkie, mooi bouquet en krachtige melange.

Mevrouw Lamping zou me aankijken en snauwen: “Zullen we voor altijd 7,5 meter aanhouden als het nieuwe normaal?” Meneer Kaktus, Jan van Zanen en yuppen koffie bla bla. Collectief prikkelden ze om over te schrijven.

Stel tenslotte voor, dat job shopper en buurman Jan van Zanen eerst maar eens op de koffie moet komen om zich voor te stellen. Want, met wispelturige Jan naast ons is het lang geen zuivere koffie. Of, zoals menigeen in Utrecht denkt.

Koffie verkeerd

Meer berichten