Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

TROEP DE MOS

  •   keer gelezen   Column

Richard de Mos wil met zijn groep regionaal meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen 2022. Lekker doen. Onder één dwingende voorwaarde, blijf met je poten van Leidschendam-Voorburg af.

De Haagse Pietje Bell wil ook buiten de hofstad meespelen. Rest de vraag of we zitten te wachten op een naar publiciteit hijgende bestuurder met (mogelijk) zéér kwalijke rafelrandjes. Antwoord luidt resoluut: “Nee!!!! Nee!!!”

Politieke partijen representeren bepaalde groepen burgers. Zoals vroeger de signaturen bij omroepen. VARA links, AVRO rechts, VPRO voor alternatieven, zo ongeveer. Met nog van alles er tussenin. Partijen en hun ideologieën staan ergens voor. Dat ze soepeltjes met alle winden meedraaien wanneer het ze uitkomt, is evident en publiek geheim. Zeker als het tegen verkiezingen loopt, liegen ze het glazuur van hun tanden. En dan meldt zich plots kwajongen Richard.

Richard de Mos heeft een term opgeduikeld, althans toegankelijk gemaakt. Te weten, ombudspolitiek. Wil hij bij ons gaan uitrollen. Kan niet wachten, Richard. Helaas ventje, hebben we al zo`n onderbuikpartij. Dus, wat moet jij nou? Meer van hetzelfde?

Zijn deugnietpartij heeft wat weg van ons Gemeentebelangen. Doen goed werk, maar er hangt vaak een zweempje geur van populisme om hen heen. Altijd net doen wat bij burgers leeft. Op zich niets fout aan, want de klant is koning. Helaas voor hen houdt politiek bedrijven ook compromissen sluiten, middenwegen kiezen en samenwerken in.

Even duidelijker. Een solide partij, is een partij die het beste voor heeft met een gemeente en zijn burgers. Zo`n partij moet ook visie tonen voor de lange duur en niet populistisch inspringen op ieder probleempje met in het achterhoofd het stemhokje. Terug naar De Mos.

Groep de Mos wil dus een vinger in onze pap krijgen. Mooi niet! Nog meer verscheidenheid, nog meer roeptoeters die in wezen niets met onze gemeente te maken hebben. Jawel, ze zoeken dorpsgenoten om te participeren. In wezen willen ze groot, groter, grootst worden, waarbij het verdedigen van onze belangen (ik waarschuw u!) steeds meer zal vervagen.

Mos staat soms mooi, maar is lastig te bestrijden. Mos kan tere planten (lees: partijen) verstikken. Op den duur gaat mos ook dood, maar de sporen blijven in de grond en zullen altijd weer ontkiemen. Zal de metafoor voor u vertalen. Van De Mos kom je nooit meer af.

Een mos moet vechten voor haar bestaan. Ze heeft echter bijzondere eigenschappen om te overleven. Eigenlijk ongelooflijk dat mos en Dé Mos zoveel eigenschappen gemeen hebben. Ze zich beiden ergens nestelen en vervolgens nauwelijks meer zijn uit te roeien. Ik zeg: “Niet doen! Opzouten!”

We hebben genoeg aan onze partijtjes. Alle bevolkingsgroepen kunnen bij ons redelijk aan hun trekken komen. Rechts, links, naar geloof of overtuiging. Op elk burgerpotje past wel een politieke deksel. Daar hebben geen politieke emigrant Richard voor nodig. Ooit loog Richard, dat hij schooldirecteur (“Sorry, vergissing”) was geweest. Nu weer (“Ik weet van niets”) een integriteitsonderzoek. Mos! Soms mooi.

Het blijft echter onkruid!

Meer berichten