Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door: Ronald Lamping.</p>

Door: Ronald Lamping.

COLUMN

GAJES

  •   keer gelezen   Column

Schorriemorrie leverde gewetenloze narigheid af. Mondiaal gingen we viraal. Je schaamt je rot door die idioten. Helaas verflauwt verontwaardiging snel. Bij mij niet.

Wij wijzen altijd naar andere landen. Eigenwijs en vol van onszelf. De werkelijkheid? Een te groot deel blijkt terminaal agressief en los van enig moreel besef. Voorheen ontving je uitnodigingen voor feestjes. Anno nu een invitatie om te komen rellen en jatten.

Walg van opgelegde straffen voor dat tuig. Enkele celstraffen, gelukkig. Ik lees en hoor echter ook weer hetzelfde deuntje, waar ons land aan ten onder gaat. Kort samengevat, de moedeloze smoes –en leutercultuur. Onze pappen-en -nat-houden-beschaving.

Komt zo`n stenengooier voor de rechter. Onhebbelijk gajes. Doorgesnoven hooligans of wellicht geen opvoeding van ouders, die meer aandacht hadden voor triviale randzaken dan voor het gedrag van hun kind.

Zegt zo`n rotjochie letterlijk: “Ze duwden ineens een steen in mijn hand. Ik wist niet waar die plots vandaan kwam!” Jaar of 18 en nog sprookjes vertellen. Daarbij heb je geen wiskundegraad nodig om te beredeneren dat je die steen kan laten vallen. Fout; even later vliegt het brok narigheid richting het hoofd van de politie. “Sorry, edelachtbare, het ging vanzelf!”

Dan is slechts één straf op zijn plaats. Helaas laat de Nederlandse wet geen flinke straffen toe. Uurtje straatvuil prikken (Grapperhaus: “We pikken niets meer!”) en in uiterste geval even zitten. Dat je de dienstdoende agent levensgevaarlijk had kunnen verwonden, doet niets ter zake.

Dagen lang werden we bedolven onder slijmerige, nederige excuses en kinderachtige uitvluchten. Zo hoorden en lazen we: “Ik wist niet wat mij bezielde. Zo ben ik helemaal niet!” Na een slokje water ging de biecht nog verder: “Ik dreig nu mijn baan te verliezen. Ik heb vrouw en kinderen. Ik schaam me diep!”

Rot even lekker op. Vuile slijmjurk. Je was daar doelbewust. Staat met een steen in je klauwen en gooit. Dan moet je verder je grote bek houden. Eerst met een laffe schaamdoek voor je bakkes en capuchon over je eencellige hersenpan lopen kloten en nu met pruillip dreinen voor de rechter.

Over ploerterige imbecielen die winkels plunderden, hoeven we niet na te denken. Tuig. Het is dat wij geen Siberië hebben. Wel de Doggersbank. Ideetje? Bizar is wel, dat dit hersenloze gajes paniekerig de politie belt als er thuis gevaar dreigt. Lafaards. Niets positiefs? Jawel, mensen die hielpen bij het opruimen.

Heb een bloedhekel aan die grote bekken die nu voor de rechter het hartbrekende koorknaapje uithangen. Ze hadden het niet zo bedoeld en ze zaten er plots middenin. Walgelijke leugenaars. Laf en gewetenloos. Ik zou niet geschikt zijn als rechter. Dat is zeker.

Het ergste vind ik nog, dat deze eencelligen vrij rond lopen. Gewoon om u en mij heen. Je kunt ze dagelijks tegen het lijf lopen om dan om niks een knal te krijgen. U en ik leven in een samenleving die steeds minder prettig aanvoelt. Sombere bui?

Nee, realistisch!

Meer berichten