Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door: Ronald Lamping.</p>

Door: Ronald Lamping.

column

AIRFRYER

  •   keer gelezen   Column

Terwijl de natie zich drukt maakte over weer, verkeer en vaccinaties had ik een echt probleem. Geen zaak voor Mark of Hugo. Het was een zaak voor mijn eigen OMT.

Het Outbreak Malaise Team.

Wij hebben thuis een moderne inrichting. Veel zwart-wit. Had u al van mij verwacht. Alles strak, geen tierelantijnen of weelderige beeldjes van engeltjes met een harp. Geen zweverig Boeddha gedoe, dat om raadselachtige reden ooit bezopen is overgewaaid uit Azië. Wel zijn vette buik, maar die is van mij.

Had een groter probleem. Ik wilde een airfryer. Niet, dat wij snack schransers zijn. Integendeel. Daar doen we thuis zelden aan. Mmm van Mora laten we graag over aan die belegen Cora. Toch wilde ik een airfryer. Door het weer.

Wij eten soms patat. Frituur ik buiten. Minder stank, minder vette aanslag. Ook gooi ik er heel soms een garnalenkroketje in. Makkelijk voor de zaterdag. Broodje kroket. Blijven uitzonderingen.

Waarom dan die airfryer? Omdat ik geen zin meer heb om in kou of regen te frituren. Zomers prima, maar vanaf november is het soms afzien. Kou, regen, wind. Patatje klimaat oorlog.

Nu hebben we een moderne keuken met magnetronoven, die wel zes standen kent. Daarvan wordt overigens de helft nooit gebruikt. Ook nog een extra magnetronoven in de schuur.

Mijn vrouw is een extreem goede keukenkoningin, die alle apparaten goed kan gebruiken als ze er weer haar vermaarde rijsttafel tegenaan smijt.

Ik weet, dat ze zo`n airfryer totaal overbodig vindt. Toch ga ik ervoor en slijm zoetgevooisd: “Zou zo`n airfryer niks voor jou zijn?” Ik zeg expres, jou. Vanaf 1970 samen kon ik eigenlijk haar antwoord raden. Ze kijkt nauwelijks op van haar E-reader en reageert messcherp: “Als jij een airfryer wil, dan koop je toch zo`n ding!”

Voor buitenstaanders lijkt dit een makkelijke zege, maar dat is het bij lange na niet. Zit `m in de woorden “als jij dat wilt”. Deze vertegenwoordigen verschillende stromingen, die voor mij allemaal ongunstig zijn. Welke? Zij vindt het niet nodig, ik wil mijn zin doodrijven en zij maakt wel uit wat wel - en vooral wat niet - nuttig is.

Er gingen weken overheen. Ik probeerde het nogmaals, nadat ze me in de kou heeft zien frituren. Ze klinkt nu een stuk milder en zegt dat ik dan zo`n apparaat moet bestellen. Ik ga dan stoer doen en zeg: “Ik zie wel!” In wezen denk ik, yes! Hebbes!

De airfryer is er. Zelfs mijn vrouw vindt de afbakbroodjes heerlijk knapperig. Mooi zwart apparaat. Fraaie verrijking in de keuken. Ook de patat is uitstekend van kwaliteit. Dan komt mijn vrouw thuis van boodschappen doen.

Ze roept me en zegt, alsjeblieft! Vervolgens legt ze met wijds gebaar een stapel dozen voor me. Ik lees: “Airfyer kaassoufflés, airfyer frikadellen, airfyer bitterballen, airfryer kaaskroketten”. Ik reageer enthousiast. Ze loopt hoofdschuddend de keuken uit en hoor haar nog net iets mompelen. Ik dacht te horen:

Klein kind!

Meer berichten