Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door: Ronald Lamping.</p>

Door: Ronald Lamping.

column

DICTATUUR

  •   keer gelezen   Column

Mensen omarmen complottheorieën. Mondiaal en in ons landje. Herinner me onbekende 'witte pakken' na Bijlmerramp. Bij vuurwerkramp in Enschede wisten complotdenkers het zeker: “Er lagen mijnen van defensie opgeslagen”.

Mensen dachten serieus dat de aarde plat was en dat de maanlanding een Hollywood-object was. In scène gezet door naar succes hunkerende Amerikanen. Elvis is niet dood. Maar leeft anoniem verder in stilte.

Complotdenken is van alle tijden. Mensen willen alles verklaren en doen onzinnige uitspraken die nergens op slaan. Geeft niets; ware het niet dat ze doorslaan en anderen in gevaar brengen.

Laaggeletterd of nemen angst en wantrouwen hen in de tang? Beïnvloedbaar en niet bij machte vaststaande feiten juist te plaatsen? Vermoed een mix. Niet allemaal mafketels, maar wel lieden die door kortsluiting in hun schakelkast geen genoegen nemen met de realiteit.

Nu dan de huidige complotdenkers. Onderzoekbureau Kieskompas ontdekte dat één op de tien (!) Nederlanders overtuigd is, dat er rond corona vuile spelletjes gespeeld worden. Dat er bij vaccineren chips worden geïnjecteerd om ons te kunnen volgen. Daarbij poneren ze dat zeer rijken proberen de mensheid onder controle te krijgen.

Ben niet naïef, integendeel. Er zullen zonder twijfel, bij wat voor onderwerp dan ook, wel eens vuile spelletjes worden gespeeld. Geloof ik heilig in. Maar wat er nu soms beweerd wordt, is werkelijk van de gekke.

Wil niet alle pijlen richten op Willem Engel. Krijg je weer de pijlen-complottheorie. De man, die een ongezonde argwaan koestert jegens de overheid, maar wel dagelijks gebruik maakt van alle faciliteiten die onze overheid hem in dit uitstekend georganiseerde landje biedt. Natuurlijk is niet alles foutloos en correct (toeslagenaffaire!), maar wie ooit iets van de wereld heeft gezien, weet het zeker; wees blij, dat je hier woont!

Willem Engel en zijn rebellenclubje tonen geen realiteitszin. Hebben niet door hoe geweldig het is in Nederland. Dat ze blij moeten zijn hier op te groeien. Wat zij nu doen is eventuele fouten uitvergroten en projecteren als zijnde onze landsaard. Blij met de rechtspraak bij goede uitslag, huilen over dictatuur en falende rechtspraak bij negatieve uitslag. Pruilend kindje dat zijn zin niet krijgt.

Stoor me gigantisch als ik ze weer hoor blèren over de in ons land heersende dictatuur. Te dom of te belazerd om eens goed uit te zoeken wat dictatuur precies inhoudt. Beste dansleraar Willem, dictatuur behelst onderdrukking, tirannie, schrikbewind en dictatorschap. Weet het niet, meneer Engel, maar volgens mij gaan we in maart naar de stembus en kan 'iedereen' het roer overnemen. Weet u hoe dat gaat in een dictatuur? Nou, niet zo dus! Analoog aan uw balletwereldje, noem ik uw gezwam een faux pas. Behoorlijke faux pas.

Het toetert maar wat, ageert en doet een appèl op onderbuiken en meelopers zonder enige kennis van zaken. Brengen corona in verband met pedofilie en satanisme. Dat laatste klopt enigszins weer wel. Wat ik bedoel?

Dat ze zelf door de duivel bezeten lijken.

Meer berichten