Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

MALL

wo 31 mrt 2021, 09:00 Column

Hebben we het al tijden niet over gehad. Heikelere zaken speelden. Nu is winkelcentrum hot nieuws. En ik totaal verbouwereerd.

Ooit schreef ik, dat bestuurders voorbarige leuterpraatjes hielden. Zo zag een wethouder geen probleem voor het te verwachten verkeer. Nergens op gebaseerd en oliedom. Van begin af aan trokken verkeersdeskundigen verschillende (…) conclusies.

Mooi geworden? Lees van wel. Prima. Kom nooit veel verder dan AH. Zie het allemaal nog wel. Waarom dan die verbazing? Van waar mijn dreigende ironie en sarcasme? Ga ik haarfijn uitleggen.

Opening viel in het water door corona. Kwestie van sneu. Betrokkenen wisten toch te melden, dat het een fantastisch project was geworden. Ene Teun Koek schijnt projectdirecteur te zijn. Hij blijkt trots als een aap met zeven…nou ja, u weet wel!

Ook burgemeester Klaas doet een duit in het zakje. Hij is óók blij. Wat een vrolijke gezichten allemaal. Maar dan die corona en dat constant stijgende of minstens stabiele aantal besmette personen. Dat wekt mijn verbijstering. Over verantwoordelijkheid gesproken.

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk open. Evident aan zo`n hoogdravend project. Ik heb echter een geheimpje voor de verantwoordelijken. Fluister ze het in. Kom eens dichterbij Klaasje en Teun. Nog ietsje, oké, stop! Komt ie: “Er heerst een zeer besmettelijke ziekte. Die heet corona. Dan moet je dus zorgen, dat er niet te veel mensen bij elkaar gaan hokken als kippen op een pluimveebedrijf in Barneveld!”

Dan moet je niet in de pers verkondigen, dat je opengaat en vervolgens laten weten, dat de mensen niet (…) massaal moeten komen. Of, zoals Klaas het letterlijk weet: “Kom alleen voor de noodzakelijke boodschappen”. Waarna dé onthulling van het jaar volgt: “We zitten nog steeds in een gedeeltelijke lockdown!” Die, Klaas.

Projectdirecteur Teun Koek heeft ook fantastische uitspraken. Eerst iedereen laten weten, dat het mooiste van het mooiste de deuren openzet en dan ontstellend naïef melden: “Veiligheid is onze belangrijkste focus!” Beste Teun, ventje, dan moet je niet overal roeptoeteren, dat de mensen moeten komen kijken. Veiligheid staat voorop, hij bedoelt dus “geld verdienen”.

Als het Museumplein en het Malieveld (te) vol staan, beginnen de gezagsdragers luid te piepen. Kan niet, mag niet, gevaarlijk, onverantwoord. In Leidschendam-Voorburg openen ze midden in een pandemie gewoon een mega winkelcentrum. Met, als het kalf al besmet is, de waarschuwing “niet zomaar te komen kijken!”

De drang om het mondaine project uit te venten won het ruimschoots van verantwoordelijk besturen. Tuurlijk wil de detailhandel open. Begrijpelijk. Barre tijden. Ik denk alleen niet, dat dit proces versneld wordt als er dwaze onverantwoordelijke beslissingen worden genomen. Ook niet met wat handhavers. Daarbij, raadsleden, gebruikelijke winterslaap? Welterusten!

Rutte zei letterlijk: "We houden ons aan de basisregels! Het R-getal zit ver boven de 1.” Dan zie ik de massa in de Mall. Burgemeester leek te slapen als Klaas Vaak en Teun slikte alles voor zoete Koek. Wat ik er echt van vind?

Mal

Uit de krant