Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door Ronald Lamping</p>

Door Ronald Lamping

JYGGYJIG

  •   keer gelezen   Column

Kan gebeurtenissen niet bijbenen. Haak af. Vraag ik me af of we helemaal belazerd zijn. Van de week weer zo`n dingetje. Verbijstering.

Kinderen voor Kinderen, het geposeerde Gooise matras zangkoor voor kroost, waarvan de coupe soleil mammies rondlopen in merkkleding met dito handtassen. Waarvan vaders truien achteloos over hun Tommy Hilfiger polo hebben geslagen om op hun kalfsleren instappers en met de handen in hun zakken nonchalant aan te komen slenteren vanuit hun cabriolet. Zonder sokken.

Dat koor zingt een lied voor de jaarlijkse Koningsspelen. Lekker doen. Laat de do-re-mi`s maar eens lekker geaffecteerd uit die kakkineuze strotjes rollen. Zo gemakkelijk komen we er echter niet van af. Ene Jessica van den Berg heeft iets ontdekt. Dat laat ze hijgend weten. In dat lied staat een woord, dat niet door haar beugel kan. Blijkt “Jyggyjig” te zijn. Grapje? Helaas werkelijkheid. Wat is er mis met dat woord? Uitleg is ontluisterend.

Jyggyjig betekent in Indonesische straattaal namelijk geslachtsgemeenschap. Dat je dit al opzoekt is even wonderbaarlijk als ziek. Ik heb Indonesisch bloed in de aderen. Toch kan ik me niet voorstellen, dat ik tegen mijn vrouw hijgend roep: “Kom op, meissie! Effe lekker Jyggyjig!”

Mega flauwekul! Heeft Jessica niets beters te doen? Prompt springen een groep christelijke ouders en gemeenteraadsleden van SGP en ChristenUnie op tilt. Bij hen heerst grote onrust over het gebruik van dit uit Indonesië opgegraven woord. Liedje voor jarige Willem, oké. Maar liever niet Jyggyjig!

Jessica vindt, dat het woord (let op!) listig en sluw in het liedje zijn verstopt. Ik begrijp hieruit, dat de componisten bij het schrijven moeten hebben gedacht: “We willen er absoluut het woord geslachtsgemeenschap aan toevoegen”. Zoiets, dus. Hoe achterdochtig of eigenlijk volslagen achterlijk moet Jessica niet zijn om op dat idee te komen.

Ene Arie Rijneveld, nummer 11 (het gekkengetal) op de lijst van de SGP, vindt het liedje zelfs weerzinwekkend. (…) Wat is er in je geslopen? Een onschuldig kinderliedje zo laten kantelen, dat er per saldo een pervers residu resteert. Nou, Arie, ventje, zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, Jyggyig!!!

Paul van Vliet zong ooit het prachtige 'Meisjes van dertien'. Mag dat van Arie, Jessica of die gemeenteraadsleden? Zou Paul eigenlijk een verkapte pedofiel zijn? Weet je dan weer niet in hun optiek. Willeke Alberti, die 'Telkens weer' zingt. Wat bedoelt ze? Nog een keer ín het ledikant van Jyggyjig? Vieze meid.

Groep Normaal zong 'Oerend Hard'. Schrik ik van. Zouden de Tukkers daar 'Jyggyjig' mee bedoelen! In de termen van Jessica en Arie dus 'oerendharde gemeenschap'. Klagers brengen me hevig aan het twijfelen. Wat moet ik er van denken? Spijkers op laag water of reële bedenkingen?

Kom er niet echt uit. Zijn het enge bekrompen denkers of apostelen van onze moraal? Denk plots aan iemand! Aan wie? Aan Cornelis Vreeswijk. Heeft die zijn tekst soms ook ziekelijk pervers bedoeld? Welke tekst? Welk liedje?

De nozem en de non

Meer berichten