Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door Ronald Lamping</p>

Door Ronald Lamping

column

STADHUIS OP STELTEN

  •   keer gelezen   Column

Hans Keuls schreef ooit het tv-scenario ‘Stadhuis op stelten’. Mijn generatie herkent spelers als Herbert Joeks en Lou Geels. Joeks ook als Pipo`s Klukkluk met onvergetelijke uitspraken als: “Mij zijn van de bange” en “Pijl en boog zijn van de mijne!” Lou Geels als Bromsnor, strenge veldwachter met klein hartje. Bromsnor, die een haat-liefde verhouding had met Swiebertje van “een kopjen koffie met een koekjen, juffrouw Saartje”. Geschiedenis lijkt zich te herhalen.

SOS! Stadhuis Op Stelten. Leidschendam-Voorburg is nieuws door een rellerig sfeertje. Via media wordt met pagina`s uitgeweid over ontstane (verkeers)problematiek en het tackelen van een kandidaat wethouder. Misschien hoogmoed. Lees in kranten zelfs letterlijk (!) teksten van mezelf terug. Toeval of plagiaat? Vooruit, toeval. Geen talent voor zelfoverschatting.

Sociale media, vaker asociale media, spugen gal over gerezen file narigheid. Soms ongenuanceerd, plat en ook grappig. Talrijke bijdragen. Wel veel taalfouten en soms een povere onderbouwing. Op facebook onder het mom: “Ik heb ook een mening, hoor!”

Lees veel kritiek. Gemeentebelangen roert zich publiekelijk, maar krijgt zelf onder uit de zak. Schrijvers menen, dat partij in het gat springt, dat ze mede veroorzaakt hebben. Dat ze misbruik maken van het onderbuikgevoel en zodoende op doorzichtige wijze een voorsprong willen nemen op aanstaande verkiezingen.

De partij wil een extra vergadering over verkeerspuinhoop. Ze verwijt bestuur een gebrek aan te nemen maatregelen. Letterlijk: “Zagen ze dat niet aankomen?” Wedervraag luidt natuurlijk: ”Wellicht waar. Maar waarom zitten ze zelf in de Raad? Zij zijn toch controleurs en scherpslijpers van de te nemen noodzakelijke stappen of juist het nalaten daarvan?” Op meedenken staat geen doodstraf. Verschuilen achter aangeleverde cijfertjes is laf! Ik zag ellende al aankomen zonder onderzoeken. Kwestie van realiteitszin.

Pot verwijt ketel? Mooi weer spelen om gunst van kiezers? Bedoelen criticasters dit op sociale media? Fractievoorzitter Gemeentebelangen vraagt zich af of deze wethouder wel in staat is om het op te lossen. Glimlachend: “We hebben toch een creatief college?” Leuk, maar ook een creatieve raad en oppositie? En zie, zo wordt huidige catastrofe, waarbij zijzelf jarenlang onderdeel van het totaalproces uitmaakten, plots in het politieke spectrum getrokken. Zonder eigen (!) oplossing. Mosterd na maaltijd politiek. Gemeentebelang blijkt eigen belang. Stadhuis op stelten. SOS. Winkelcentrum blok aan been. Nagel aan doodskist.

Ander SOS punt. Terecht, dat kandidaat wethouder sneuvelde. PvdA maakte fatale inschattingsfout. Kan, maar neem je verlies en klaar. Kom op, zèg. Ineens deugt de coalitie niet. Fractievoorzitter Streefkerk: “Coalitiepartijen kijken verschillend naar het besturen van onze gemeente!” Zo`n statement, vlak na een afwijzing. Na jaren samenwerken.(…) Verwend kleuter gemok. Partij van de Armoede. En zo blijkt “Ons stadhuis behoorlijk op stelten”. Blijft voorlopig sudderen. Neem dat maar van mij aan. Weet van veel oud zeer. Wat nu? Citeer nogmaals vrij naar Klukkluk. Wat hij zou zeggen over deze bestuurlijke puinhoop? Kan het niet bewijzen. Vermoed het volgende.

Het zijn echt van de gekke!

Meer berichten