Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door Ronald Lamping.</p>

Door Ronald Lamping.

column

DE AFSLAG LEIDSCHENDAM

  •   keer gelezen   Column

Gemeente lanceert een nieuwe actie. Wethouder toont het ons via een foto waarop ze een bord omhooghoudt met: “Laat je verrassen”. Amusant, dat uitgerekend deze wethouder zich liet verrassen door de verkeerschaos bij winkelcentrum. Of ze zelf een bord voor haar…!

Laat je verrassen. Werd de afgelopen week behoorlijk geconcretiseerd. Nederland was nog totaal ontluisterd door de aanslag op Peter R. of mondiaal stond onze gemeente volop in de schijnwerpers. Twee moorddadige criminelen die blunder op blunder stapelden, werden gepakt.

Niet zomaar ergens gepakt. Niet op de kaasmarkt in Alkmaar, centrum Meppel of landweg in Ommen. De twee criminelen raasden over de A4. Kun je alle richtingen op. Maar nee, misschien hadden ze ergens dat bord met ‘Laat je verrassen’ gelezen. Dat weet je dan weer niet.

Wereldwijd werd Leidschendam op de kaart gezet. Even completer, ‘dé afslag Leidschendam’. Wel weer een beetje stoer voor ons. Waanzinnig treurige aanslag, maar toch met een voor ons betrokken detail. Leidschendam! Via media nu in de volksmond: ‘De áfslag Leidschendam’. 

We zien tientallen foto`s van die aan de kant gezette auto. Die plaats herkennen we allemaal. Die markering zorgt ervoor, dat dit punt nóóit meer hetzelfde zal zijn. Als we nu vanuit Amsterdam komen, zullen we allemaal met historisch besef doceren: “Kijk, hier werden die gasten gepakt!” Om dan de dramatiek te verhogen door langzamer te rijden en te roepen: ”Preciessss………..híer!”

Ook journaals noemen steeds Leidschendam. Komt toch binnen. Ik woon naast de A4. Ben je toch geneigd om jezelf miniem onderdeel te voelen van dit drama. Gasten zijn gepakt. Poeh, nog geen paar honderd meter van je huis. Dan hoor je erbij, tóch?

Nou ja, volgens huidige dieptreurige normering. Traditiegetrouw meldden zich bosjes hijgerige lieden, die Peter ooit ontmoet hebben. Ze draaien zich in allerlei bochten om aan te tonen, dat ze hem toch écht kennen. Sneu, zo`n verstandelijk egotekort.

BN’ers kotsen hun steunbetuigingen massaal uit onder de noemer, kijk mij eens. Bah! In praatprogramma`s zit traditiegetrouw een opengetrokken blik deskundigen, die allemaal een mening braken. Zóveel deskundigen, zóveel kennis, maar ondertussen wordt ons land met de dag onveiliger.

Maar goed, terug naar de kern. Leidschendam is op de kaart gezet. Utrecht moest miljoenen betalen om ooit de Tour de France binnen te halen voor enige naamsbekendheid. Dacht u werkelijk, dat er iemand in pakweg Zuid-Tirol of Helsinki zich dit nog herinnert? 

Zit met ‘dé afslag Leidschendam’ even anders. Jammer, dat er een drama aan ten grondslag ligt. Loopt hopelijk goed af. We zijn nu mondiaal bekend. Oudewater heeft zijn heksenwaag, Deventer zijn koek en Den Bosch zijn bol. Op de A4 binnenkort het bord: ‘Bezoek Leidschendam als reisdag! Dorp van dé afslag!’ 

De zomervakantie breekt aan. Hup, naar zonnige zuiden. U voelt wat er gaat gebeuren. Vanuit het noorden naar Spanje of Frankrijk zal men het zeker opperen. Wat? 

“Zullen we onszelf laten verrassen.

En dé afslag Leidschendam inpassen?”

Meer berichten