Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
column

DWAAS

Column 293 keer gelezen

Ontken niks. Zat ook bij Real Madrid op de tribune om hun toenmalige superster Ronaldo te bekijken. Was ook in Camp Nou om wonderkind Messi te zien schitteren. Vlak voor me, ter hoogte van middellijn, staarde ik gebiologeerd naar het fenomeen. 

Op tijd. Genie vertrekt. Kan gebeuren. Gaat om geld. Spaanse bond houdt zich aan de regels over schulden en uitgaven. Zelfs voor Barcelona.

Wij aardse stervelingen willen best veel geld verdienen. We werken, doen mee aan postcodeloterij en hopen op die misthoorn Gaston voor onze deur. Gewoon, menselijk. Haat schijnheiligheid. Als ik 3 miljoen win, pak ik ze.

We moeten dus niet hypocriet doen als derden mega bedragen verdienen. We zouden het zelf niet weigeren, althans de meesten. Er is echter een moreel plafond. Plafond van redelijkheid. Daar waar het gênant en onbehaaglijk gaat aanvoelen. 

Met name voetballers verdienen astronomische bedragen. Weet best, dat het om een kleine groep gaat en dat veel profs na hun carrière nog elders moeten kleunen. Die elite verdient echter bedragen, die ons voorstellingsvermogen ver te buiten gaan.

Miljoenen per seizoen. Top zelfs honderdduizenden per week. (…) Een korte bloemlezing van bedragen. Kloppen niet tot op de cent. Neemt u maar blind van mij aan, dat ik in de buurt zit. Frenkie de Jong goed voor €417.566 per week. Wijnaldum €88.467 per week. Matthijs de Ligt €153.846 per week en een Malen € 15.334 per week. Per week dus. 

Voor Messi geldt het volgende. Per maand €10,8 miljoen. Een gespecialiseerd bureau rekende dit door. Zit u? Per week €2,5 miljoen. Per dag €355.000 en per minuut komen ze tot €246. Bedenk dan dat multimiljonair Messi en consorten ook nog probeerden de belasting te tillen. 

Waar ik heen wil? Heb geen talent voor jaloezie. Blijft natuurlijk wel een absurde scheve situatie. Volkomen krankzinnig. Alle normale verhoudingen zijn zoek. En geloof me, ik ken alle uitvluchten. 

Welke? De heren leveren dat bedrag ook op voor de club. Via televisierechten en shirtverkoop. Daarbij miljoenen toeristen die naar het stadion komen en de daarbij behorende musea bezoeken om zich te laten fotograferen met een van de trofeeën. Bekende verhalen die ook best zullen kloppen.

Mijn gigantische bezwaar is echter het volledig uitpersen van de trouwe supporters. Ieder jaar een nieuw shirt, vaak voor een prijs van pakweg €90. Ook een nieuw uitshirt, weer €90. Adidas broekjes voor €34,95. Ieder jaar nieuwe trainingspakken en wat al niet meer om trouwe supporters jaar in jaar uit op hoge kosten te jagen. Vaak supporters met loodzware banen die hun werkzame leven moeten sjouwen en zwoegen.

Peperdure seizoenkaarten die niet eens recht geven op alle soorten wedstrijden. De hardwerkende supporter ligt krom om het exorbitante (week) salaris van de sterren te bekostigen. Dat stinkt. De voetbalwereld is uitgegroeid tot een misselijkmakende geldmachine. Een financieel gedrocht. Het seizoen moet nog beginnen. Weet u wie er nu al verloren heeft? Net als alle andere jaren?

De hondstrouwe supporter!

Uit de krant