Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
column

LOL OM MALL

Column 1.128 keer gelezen

Heb lol om Mall. Begrijpelijk, omdat ik ver voor opening waarschuwde voor verkeersellende. Je hoefde geen deskundige te zijn om narigheid te profeteren. Klaar! Genoeg opschepperij.

Waarom dan lol om Mall? Niet mooi, dan? Best aardig. Lol zit hem in de manhaftige pogingen om wat vreselijk krom is met dure woorden recht te zwammen. Lig ik krom van het lachen.

Veel inwoners haten ondertussen dat circulatie-infarct. Zeker hen, die in de buurt van het winkelcentrum wonen. Die balen behoorlijk en zien terecht bergen overlast aankomen. Feestdagen, slechter weer (dus auto in) en wat al niet meer. Nachtmerrie.

Dat zien we, merken we, zitten we vaak middenin. En dan treden er allerhande curieuze mechanismen in werking. Of we niet goed snik zijn. Burgers worden vaak behandeld als onmondige peuters. Zie er tóch de lol van in. Lol om de tragische verbale onmacht van betrokkenen.

Zoals de VVD-wethouder die maanden geleden wist, “dat ze geen moeilijkheden zag aankomen”. Heerlijk kolderiek. Ze zág het niet. Dus, geen visie. Wie niet voorzag dat de te verwachten miljoenen bezoekers onmogelijk geperst konden worden in het bestaande wegennet van deze gemeente, is òf ongeschikt òf ziende blind. Lokale regenten zijn er niet alleen om voor de camera periodiek lintjes door te knippen.

Nu zegt dezelfde wethouder, dat “ze er bovenop zit!” Weet u waarom? Dat laat ze ons nog even fijntjes weten: “Om er voor iedereen iets moois van te maken!” Zo`n opmerking geeft vertrouwen dat deze heisa spoedig verdwijnt. Ze had ook kunnen roepen, dat er in Australië een kangoeroejong was geboren. Dat slaat namelijk ook ergens op.

Lol ook om CDA-lid. Die komt tot de scherpzinnigste ontdekking van deze eeuw: “Verkeer had veel eerder aangepakt moeten worden. Er is politiek geblunderd!” Wow! Wow! Rest de vraag, waar was datzelfde CDA (…en uiteraard àlle overige partijen) al die jaren toen de plannen voor de Mall e.o. besproken werden? Geen borstklopperij, maar ik waarschuwde jaren terug!

Vette lol ook om ene Patrick Blom en Jan Bosma van ‘Taskforce Mobiliteit Mall of The Netherlands’. Als je dat uitspreekt zit je mond even vol als de straten naar het winkelcentrum. Die heren praten twee pagina`s in de krant vol met allerhande sprookjes en schimmige camouflageteksten.

Hier volgt een ijzersterke: “Niet iedereen hoeft de auto uit, als er maar genoeg mensen zijn die anders komen!” Die hebben doorgestudeerd. Ze konden ook zeggen: “Gewoon thuisblijven is nog beter”. 

Andere pakkende tekst. “Het is pure psychologie. Het helpt als mensen een volle (?) parkeergarage in rijden en dan nog rondjes moeten rijden. Dan krijgen verkeersregelaars een duimpje, want ze zijn toch mooi binnen!”(…)

Deze geleerde heren mogen in normaal Nederlands uitleggen wat deze nonsens te maken heeft met die gigantische drukte, verkeersopstoppingen en parkeernarigheid voor omwonenden. Slap geouwehoer, heertjes! Toch krijgen ze van mij een duimpje. Net als de wethouder en alle andere betrokken partijen. In volle overtuiging. Duimpje? Jazeker!

Naar beneden!

Uit de krant