Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door Ronald Lamping</p>

Door Ronald Lamping

column

DAGLIMIET!!!

  •   keer gelezen   Column

Een oudere dame in Leidschendam-Voorburg is de dupe geworden van engnekken. Nare figuren, die uit zijn op het geld van onbevangen bewoners, die het digitale gebeuren niet of nauwelijks machtig zijn. Dán ben je geen stoere meid of jongen, maar een 100% klootzak.

Argeloze mensen beroven via listige, nauwelijks te controleren smoesjes. Met warme sympathieke stem het slachtoffer overdonderen. Eerst angst aanjagen met leugens over de pinpas en vervolgens toeslaan aan de voordeur. Smerige lafbekken.

Komt helaas steeds vaker voor. Lafaards worden geniepiger en gewetenlozer. Trekken in groepjes het land door. Ongrijpbaar en verscholen achter zonnebrillen, capuchons, mond - en hoofddoekjes. Geteisem van deze tijd. Zieke geesten.

Na deze ‘cri de coeur’, zou mijn oplossing moeten volgen. Die heb ik niet. Het doortrapte gajes blijkt in staat om hun gif onder -met name- ouderen te verspreiden. Dagelijks zijn senioren het slachtoffer. 

Asociale gedrag is stuitend. Steeds verzinnen ze iets anders. De doortrapte oplichterij is voor niemand bij te houden. Ook niet voor de senioren onder ons. Laten we ons dus willoos naar de slachtbank leiden? Mooi niet!

Wij moeten deze vaak digitale leken de helpende hand bieden. Kinderen, kleinkinderen of wie dan ook. Lieden, die tot de vertrouwde kring van mogelijke slachtoffers behoren. Zeg ik hiermee, dat ouderen zich naïef gedragen? Nee!! 

Het is echter statistisch bewezen, dat ‘digitaal arme’ senioren vaker de dupe zijn. Kan er niets anders van maken. Te goeder trouw en nauwelijks achterdochtig. Die levenshouding valt te prijzen. Het blijkt helaas lang niet meer voldoende om onbezorgd te genieten van de oude dag.

Senioren (eigenlijk iedereen) zouden een bijlesje moeten krijgen. Er zijn mogelijkheden. Moeten we elkaar op attenderen. Nooit wachtwoorden en gebruikersnamen afgeven, blijkt wel bekend. Nóóit briefje met pincode voegen bij pinpas. Belangrijk blijft echter ook het instellen van daglimieten bij de bank! Die staan vaak onbedoeld te hoog ingesteld. Daarom is iemand binnen een paar klikken 5.000 euro kwijt. Zet zo`n daglimiet op pakweg 300 euro. Normaal geef je echt niet meer uit op een dag. En wil iemand iets duurders kopen, verhoog de limiet dan op de dag zelf. Vergeet deze niet terug te zetten.

Zo wordt het voor de schoften geen luilekkerland. Hier ligt een dwingende taak voor hen, die vermoeden, dat een buurvrouw, ouder, oma of opa dit niet zelfstandig voor elkaar krijgt. Schuif dit niet op de lange baan, grijp nu (!) in. Wellicht een druppel, maar wel fijn voor de gemoedsrust van velen. Denk nooit, dat overkomt mij niet! Daglimiet verlagen. Zo snel als mogelijk! 

Het blijft een kat- en muisspelletje. De schofterige werkschuwe niksnut, versus de eerlijke sparende werkers. Arbeidskrachten, die na het bereiken van het pensioen willen genieten van hun spaargeld. Hun kleinkinderen willen verwennen, om hun kinderen op weg te helpen bij het kopen een huis.

Tuig staat dat steeds vaker in de weg. Uitschot, dat waar-de-loos is. Letterlijk en figuurlijk.

Geen cent waard, dus!

Meer berichten