Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
column

DE ZAK VAN….!

Column 353 keer gelezen

Sint is gearriveerd. Kleintjes blij. Discussie rond Zwarte Piet lijkt verstomd. Scherpe kantjes verdwenen. Ultieme volksverhaaltje kan beginnen. Wel opschieten. Tijd dringt.

Sinterklaas lijkt passé. Cultureel aangerand door de Kerstman. Een nietsontziende dwingeland met nare streken. Duwt Sinterklaas richting uitgang. Zo zien we begin oktober Kerstmarkten en slaan etalages de Turkse Spanjool over. Op klanken van ‘Vrede op aarde!’

Sint had altijd zijn verdiensten. Neem die zak. Kon ieder jaar een kudde dissonanten in. Misbaksels die zich kwalijk gedroegen. Heb je snel een zak vol.

Neem Bossche carnavalsvierders. Lallend blèren ze met hun Bossche bol dronkenmansgeleuter door de NOS-microfoon. Met verstuikte tong en ontspoorde stembanden tonen ze dat onder de grote rivieren nog een ontwikkelingsgebied ligt. 

Mondiaal, dus ook nationaal, orakelen deskundigen, dat samenklonteren onverstandig is. Maar ja, krijg zo`n roedel op hol geslagen Brabantse worsten maar terug in het broodje. Wanneer hun bloed ondertussen bestaat uit rode -en witte bloedcellen gemengd met pils plasma, kun je weinig meer verwachten. Dan krijs je: “Zuipen!!!!!!!!”

Carnaval blijft iets bijzonders. Ga er niet over katten. Ik bezit echter geen cel in mijn lijf, die dat feest ook maar enigszins kan plaatsen. Volwassen mensen die bloedserieus zeggen ‘de stad over te nemen en de sleutel te krijgen’. Zouden die ook nog hun schoen zetten met een wortel erin?

De lichtzinnige deelnemers in Den Bosch mogen de zak in. Wegwezen! Heb ook nog plaats ingeruimd voor een andere categorie. Het soort dat met droge ogen beweert dat de agressie van de jeugd voortkomt uit de coronapandemie. Dat velen met een wapen lopen en dat wapen ook daadwerkelijk gebruiken. Zelfs 12- en 13-jarigen.

Schijnt het gevolg te zijn van corona. Ben gewend om met jeugd te werken. En zéker niet met de meest makkelijken. Zeg u, dat ik geen enkel verband zie tussen die corona ellende en het neersteken of schieten van elkaar door jongelui. Het zijn weer de ‘achter-het bureau-deskundigen’, die hun bespaarlicht laten schijnen over dit uit de hand gelopen probleem. Waanzin!

Deze zogenaamde deskundigen mogen de zak in. Experts, die nog nooit met hun poten daadwerkelijk ‘in de modder’ stonden. Graag ook ruimte voor Van Gaal. Al dan niet geplaatst voor WK. Hij meent door God op aarde te zijn gezet. Om ons een lesje te leren. Hooghartig en pedant. Praat verwaand in de derde persoon. Bij de bakker zegt hij zeker: “Louis van Gaal wil een halfje wit!” Tegen Truus: “Louis van Gaal heeft honger!” Truus antwoordt hopelijk: “Louis van Gaal, bek dicht of lazer op!”

Krijgt iemand nog wel lekkers? Jazeker! Verkeersdeskundige Ruud Hornman. Eindelijk iemand die geen blad voor de mond neemt. Die zegt wat ik al jaren beweer. Wat? Dit: “Het is onbegrijpelijk, dat men voor het grootste winkelcentrum van ons land deze hopeloze (Lees: Ho-pe-lo-ze) ) locatie heeft gekozen!”

Alle politiek betrokkenen hoeven van mij niet in de zak.

Ze mogen de zak wel krijgen!

Uit de krant

Uit de krant