Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
column

KERSTSTAL

Column 205 keer gelezen

Wéér gedenkwaardige Kerst. Stille nacht, heilige nacht. Vooral, stille. Maken er maar het beste van. Houden ons aan opgelegde regels. Niet allemaal even logisch. Grosso modo begrijp ik ze wel. 

Geldt niet voor koppige opa, die via krant woordelijk beweert: “Dan ga ik maar dood! Pech, dan”. Verstand komt met de jaren. Behalve bij deze zielenpoot. Hij dood, oké. Maar hoe zijn nabestaanden daar over denken komt niet bij opa op. Bekrompen boodschap, doordrenkt van kleingeestig egoïsme. 

Dan de onnozelheid bij Gerda de Wit uit Hoorn. Maakt het ook bont en meldt: “Ik pas gewoon op. Ben gek op de kleinkinderen en wil ze niet missen!” Treurig en onzinnig. Want als oma besmet wordt en het loodje legt wordt het vanuit haar graf of urn behoorlijk gecompliceerd om te knuffelen met haar kleinkinderen.

Deze Gerda poneert nóg een diepdoordacht statement over het kerstdiner. Letterlijk: “Ik moet lachen om de oproep van Hugo de Jonge. Met z`n vieren dineren. Dát gaan we echt (..) niet doen. Ook mijn zoon komt uit Duitsland over”. En ze besluit haar bezopen riedeltje met: “Het wordt één grote familiehappening!” Klasse, Gerda! Familiehappening in koffiekamer crematorium.

We horen dus thuis te zitten. Daar dan maar gezellig maken. Boompje, lichtjes en meer van die led troep. Alles led tegenwoordig. Valt nog mee, dat we geen met ledlampen gevulde kalkoen op tafel vinden. En dan natuurlijk het kerststalletje. Nog een heel gedoe. Moet die stal authentiek zijn? Met kribbe, Maria en haar klusser. Met os, ezel en schapen. Links wat herders en dan nog drie wijzen uit Almelo. Het oosten, dus.

We kunnen die stal toch wel wat eigentijdser vullen. Kribbe blijft. Maria, oké. Timmerman? Zouden we daar niet beter een moderne medewerker van Gamma of Hornbach, yippie yippie yeah, kunnen plaatsen? Maar, dan die drie wijzen!

Ik prefereer drie of vier onwijzen. Die liggen makkelijker voor het oprapen. Hierboven aangehaalde opa (“Dood? Pech, dan!”) en oma Gerda (“Kerstdiner schrappen? Familiehappening!”) mogen meteen aansluiten. Koplopers bij de onwijzen.

Die gillende keukenmeid van Marijnissen en blaaskaak Klaver mogen ook in de stal. Die verliezen achter elkaar verkiezingen en blijven luid blèren. Om zich flets te profileren vallen ze Rutte aan om de bezuinigingen op de zorg. Fout! Nee, blunder.

Er wórdt niet bezuinigd. Het wordt in de loop der jaren “minder meer”. Anders lopen andere categorieën gevaar. Zoals onderwijs, klimaat en meer. Er moet efficiënter worden omgegaan met geld voor de zorg. Prima idee! Deze invalshoek bleek voor keffende Lilian en Jesse te hoog gegrepen. Hup, stal in als twee volgende onwijzen.

Wordt nog druk in die stal bij u thuis. Drie wijzen of koningen zijn standaard. Als we nu die koningen eens vervangen voor Alex en Max. Lijkt me gezien hun serie kapitale blunders geen slecht idee. Dochter sparen we nog even. Kom binnen, Hoogheden! Kort samengevat!

Alex, Max met feest!

Lilian en Jesse met
interruptiekabaal.

Behoorlijk dom zijn ze allemaal!

Uit de krant