Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

ONTBIJTKOEK

Column 332 keer gelezen

Lachen om gevalletje Andrew in Engeland. Zeg, de Britse The Voice! John Lanting met zijn ‘Theater van de Lach’ kan er nog van leren. Wat een klucht!

Zaakje stinkt. The Firm in ontbinding. Zo noemt het Koninklijk Huis zichzelf. The Firm! Firma in list en bedrog. Meesten ogen stijf als afgebakken stokbrood. In wezen enkele misbaksels.

Kan die zielige Queen niets aan doen. Deel kroost mankeert alle koninklijks. Charles, type overbodige bijvangst, rotzooide tijdens zijn huwelijk al met Camilla. Letterlijk afgeluisterde tekst: “Ik zou je tampon willen zijn!” Zijne Koninklijke Tampon, heerlijk! 

Als ik zijn uitgestreken koppie zie denk ik altijd aan bijbehorend draadje. Diana wist ook waar de mosterdpot stond. Had ze Abraham niet voor nodig. Zus Margaret pafte zich naar een halve long, hield niet van varen, maar was wel een zuipschuit. Kleinzoon Harry papte aan met een pedant Hollywood sterretje en vluchtte naar Amerika. Irritatie alom. Dan Andrew. Erkend onbeschoft arrogant snauwende engerd jegens personeel.

Viel letterlijk op een minderjarige bakvis op het landgoed van pedomakelaar Epstein. Getuigen genoeg, maar Andrew ontkent tijdens interview op hakkelende, dieptrieste wijze. Zo liegt hij: “Ze zegt, dat ik zweette, maar ik heb een aandoening, dat ik niet kán transpireren!” Voor alle duidelijkheid, dit is een verklaring van iemand uit het zichzelf respecterende Britse Koninklijk Huis.

Kleinzielig. Nou vertrouw ik dat meissie ook niet. Ze wist drommels goed, dat ze niet uitgenodigd was voor de lokale kampioenschappen sjoelen. Met als hoofprijs een ontbijtkoek. Meerdere keren uit jezelf terugkomen en dan klagen, dat Andrew prinsheerlijk aan je zat. Ja, dág!

Alle titels werden Andrew ontnomen. Ook een doldriest lachertje. Hij mag zich geen Koninklijke Hoogheid meer laten noemen. Titel op zich is al belegen titulatuur. Hóógheid, hoezo dan? Nog curieuzer is het afpakken van zijn militaire titels en medailles. 

Zie het vaker, ook bij onze Willem. Uniform met daaraan kilo`s decoraties. Met gerede kans op een dubbele hernia. Die zijn echt niet verdiend tijdens heldhaftige gevechten van man tegen man op een door ontplofte munitie mistig slagveld. Decoraties, die vaak de lading niet dekken. Wel was hitsige Andrew helikopterpiloot tijdens de Falklandoorlog. Gevaarlijk, goed dat hij niet kon zweten.

Koningshuizen worden vaak overschat. Mensen doen tegenover hen plots nederig en kruiperig. Fatsoen, oké. Onderdanigheid past niet anno 2022. In Engeland zijn ze helemaal weg kwijt. Streng in de leer. Hautain naar het volk, maar zo frivool en bandeloos in de omgang als het hen uitkomt. Diepe aversie tegen. Heb ongezonde moeite met rangen en standen. 

Van schandaal naar schandaal en daar zouden wij, klootjesvolk, dan nederig voor moeten buigen en alles beamen. Is Andrew schuldig? Nog niet veroordeeld. Maar zie, the Firm voelt de bui al hangen en pakt al zijn titels af, zodat ze zélf niet geschaad worden. Van je familie moet je het hebben.

Theater van de Lach! Binnenkort in uw schouwburg. Naam van de klucht?

‘Hij wist van de prins geen kwaad’

Uit de krant