Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

VOGELTELLING

Column 238 keer gelezen

Vogeltelling? Nátionale vogeltelling, blijkt het zelfs te zijn. Kijk er met zekere verbazing naar. Vogels tellen en dan nog benoemen naar soort. Hoezo, dan?

Ben niet zo van dieren. Honden, cavia`s of parkieten? Allemaal leuk en grappig. Wel bij een ander. Bij mij komen ze er niet in. Totáál geen gevoel bij. Pasgeleden even opgepast op de hond van onze zoon. Een moetje, soort liefdadigheid.

Lief beest, dat wel. Nou ja, beest, hond is zo klein, dat hij meer lijkt op een opgevoerde hamster. Steeds bedelen als je iets eet. Vervolgens uitlaten. Op pad met zo`n plastic zakje om daar dan zo`n walmende vlaai in te proppen. Bah! Niks voor mij. Gelukkig kwam onze dochter langs. Soort thuishulp.

Terug naar vogeltelling. Wat móet ik daarmee? In de media staan aanwijzingen. Half uur na zonsopgang zijn de vogels het actiefst. Ik niet, jammer dan. 

Volgens zo`n vogelgozer is het eerste half uur opwindend. Die geeft een kick. Weet niet, wat die vogelteller gewend is. Adrenalinekick krijgen van een roodborstje met een afgekloven meelworm in zijn snavel. Moeilijk.

Opgewonden raken van een pimpelmees. In extase om een huismus. Lukt niet. Krijg het beeld niet scherp. En waarom, allemaal? Misschien een bijdrage aan de natuurstand. 

Vogelkenner deelt nog een weetje met ons. De bewezen correlatie tussen het aantal getelde vogels en ons geluksgevoel. Happy end na de telling van twintig boutende meeuwen boven je zonnescherm? Dacht `t niet.

Er schijnen veel verschillende soorten duiven in onze tuinen te bivakkeren. Houtduif, stadsduif, holenduif en Turkse tortel. Die moet ik dan tijdens die telling onderscheiden. Ze kunnen de pot op. In onze tuin zie ik maar één soort. Onmiskenbaar. Welke? De duif, die onze tuinmeubels onder schijt. Hollandse Kakduif! Noteren!

Heb gewoon geen belangstelling. Geen zin om op de loer te liggen en hyperventilerend van extase de boomkruiper te observeren. Op mijn leeftijd raak je toch al niet zo snel opgewonden. Meld eerlijk, dat ook de zanglijster geen invloed heeft op mijn hoeveelheid vrijgekomen dopamine en de daarop aansluitende hunkering in wat dan ook.

Hobby wappie Doutzen Kroes wint me wel op. Die heeft tientallen miljoenen verdiend in de mode en zegt nu van die wereld te kotsen. Daar neemt ze nu spottend afscheid van. Makkelijk praten met zo`n bankrekening. Eerst binnenlopen en dan erop afgeven. In het kader van dit stukje een vreemde vogel met hersens in de rui. Geteld, staat genoteerd.

Genoemde vogelkenner baart nog een steels grapje. Zo meldt hij lachend, dat we niet mogen smokkelen. We niet stiekem een half wit gesneden in tuin of op balkon mogen sodemieteren en dan snel tellen. Dan ben je geen slimme vogel, maar een gladde vogel. Wow, met zo`n humor vul je Carré.

Doe ik dan helemaal niets? Draag ik niets bij aan de natuur? Fervente natuurbarbaar? U moet mij niet vals beschuldigen. Tel al jaren vogels. Welke soort?

Aantal blinde vinken op mijn bord.

Uit de krant