Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

Deelscooters

Column 627 keer gelezen

Aardig idee. Ook goed voor milieu? Zou kunnen. Heb er onvoldoende verstand van. Eigenlijk helemaal niet. Líjkt me niet slecht. Kies onwetend een laffe middenweg.  Plots stonden ze daar. Scooters. Eerst enkele, daarna meerdere en ondertussen op ‘elke hoek van de straat’. Kijk er niet meer gek van op. Hoe het werkt? Geen flauw idee. Ga het niet uitzoeken. Interesseert me niet. Ben geen doelgroep.

Of ik bezwaren zie? Zou niet weten welke. Huur zo`n ding en ga lekker je gang. Mocht zo`n deel ding indirect iets positiefs doen voor het milieu? Prima, toegevoegd pluspunt.

Máár we leven anno 2022. Dan blijkt niets meer zoals het lijkt of bedoeld was. Ook deelscooters vallen onder het al jaren heersende onuitroeibare virus, dat naar de naam ‘onbeschaafd’ luistert. Er is nauwelijks een onderdeel in ons sociale leven, dat niet geïnfecteerd blijkt. Voor alle duidelijkheid, daar helpt geen dozijn opvoedboosters tegen.

Deelscooters worden niet zelden onbeschoft neergekwakt. Oké, niet altijd. Helaas zie ik veel scooters verkeerd staan. Ze blokkeren de stoepen. Staan daar soms overdwars op, zodat gehandicapten met een rolstoel er niet of nauwelijks langs kunnen.

Uiteraard geldt dit ook voor moeders en oma`s met kinderwagen. Die kunnen vaak nog soepel uitwijken. Dat gaat niet lukken met een rolstoel of wanneer je afhankelijk bent van een rollator. Onneembare hindernissen, waarbij onaanvaardbare risico`s moeten worden genomen door hen, die toch al moeite hebben met hun mobiliteit.

Schofterigheid kent soms geen grenzen. Hele doorgangen worden geblokkeerd. Asociaal gedrag, waar ons tijdsgewricht toch al in uitmunt, kent geen weerga. Hoeveel hersens heb je nodig om te snappen, dat zo`n scooter niet het hele trottoir dient te blokkeren? Daarbij de aso`s die deze scooters moedwillig omverschoppen. Dan móet God je hebben overgeslagen bij het uitdelen van de hersenen.

Hoe komt dit? Zijn aso`s half bezopen? Doorgesnoven? Weet het niet. Heb geen aanleg voor onbeschoftheid of onaangepast gedrag. Snap niet hoe je zo primitief kunt zijn. Geen idee hebt, dat jouw houding wel eens heel nadelig kan zijn voor derden. Het zit er bij te veel schlemielen niet in. Gebrek aan oorbaar besef. Besef bestel je niet via Bol.com.

Tuurlijk moeten eigenaren van die scooters ook hun verantwoordelijkheid nemen. Begrijp echter goed dat ze niet achter elke huurder aan kunnen rijden om te zien of het hier een weldenkend persoon betreft, of een onaangepaste met de signatuur van een morele analfabeet.

We gaan het vaker zien. Dat een goed idee bedenkelijke effecten meekrijgt door onhebbelijke gebruikers. Lieden die te beroerd zijn om zich sociaal te gedragen. Om dieper na te denken dan ze gewend zijn. Oog hebben voor hen die al fysiek moeite hebben zich op straat te begeven. Wat dacht u van de verwerpelijke combinatie visueel gehandicapten en verkeerd geparkeerde scooters?

Jammer. Altijd weer een bepaalde groep die goede initiatieven om zeep helpt. Was het maar anders. Kon je maar alles leasen. Wat dan bijvoorbeeld?

Hersens

Liefst werkend

Uit de krant